Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Psikologu Özufacık Açıklama Yaptı

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Psikoloğu Pelin Özufacık, fazla sınav kaygısının başarıyı olumsuz etkilediğini belirterek, ''Başarıya ulaşmak için öncelikle yapılması gereken, bilgi donanımını daha iyi hale getirmektir'' dedi.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, Özufacık, ''Halka Açık Sağlık Konferansları'' kapsamında, ''Sınav Kaygısı ve Başa Çıkma Yöntemleri''ni anlattı.

Kaygının çok kolay ve çabuk şekilde bulaşan bir duygu olduğunu vurgulayan Özufacık, ailelerin, çocukların sınav karşısında duydukları kaygıları en aza indirmek için öncelikle sınavla ilgili kendi duygularını tanıyıp, kontrol etmesi gerektiğini belirtti.

Ailelerin, çocuklar için daima bir model olduğunu ifade eden Özufack, ailenini sınava karşı olan yaklaşımınını çocukların da duygu durumunu etkilediğine işaret ederek, ebeveynlerin tutumunun önemini vurguladı.

Kaygının en basit sebebinin, öğrencinin ''sınava yeterince hazırlanmadığı veya bilgisinin yeterliliğine inanmadığı'' düşüncesi olduğuna işaret eden Özufacık, şunları kaydetti:

''Bu durumda sınava girdiğinde, bildiklerini tam kullanamadığı için heyecanlanır, dikkati dağılır, süreyi iyi bir şekilde kullanamaz ve sonucunda başarısızlığın sebebini ya sınav kaygısına ya da diğer dış etkenlere bağlar. Başarıya ulaşmak için öncelikle yapılması gereken, bilgi donanımını daha iyi bir hale getirmektir. Performansı düşen çocuğun yaşadığı aile ve çevre sorunları, duygusal sorunlar, dikkat eksikliği, öğrenme bozuklukları, motivasyon sorunları gibi diğer etkenler de değerlendirilmelidir.

Sorunun temelini anlamada, ailenin gözlemi de çok önemlidir. Ailelerin bir şeylerin yolunda gitmediğini anladıklarında, öncelikle öğretmenlerinden yardım alması ve öğretmenin sunduğu yolu takip etmeleri gerekiyor.''

Muhabir: Zerin Özdilek / Veli Gürgah

Yayıncı: Ahmet Caner Baysal
Kaynak: AA