John Major: Ab Üyelik Tartışmaları İngiltere'ye Zarar Veriyor

İngiltere’nin eski başbakanı John Major, “AB üyeliğinden ayrılmak, hem ülke hem de Muhafazakar Parti için büyük bir kumar.” dedi.

Londra’daki düşünce kuruluşu ‘Chatham House’a konuşmacı olarak katılan John Major, İngiltere’nin AB üyeliği tartışmalarına ilişkin değerlendirmede bulundu.Avrupa ile ilişkilerin İngiliz siyasetçileri uzun süredir ‘zehirlemekte’ olduğunu ileri süren Major, “AB meselesi parlamentonun dikkatini dağıtarak diğer konulara yoğunlaşmasını engelliyor.” yorumunda bulundu.Major, AB üyelik tartışmalarının Muhafazakar Parti’yi bölünmenin eşiğine getirdiğine dikkat çekerek, bu meseleinin bir an evvel çözüme kavuşturulması gerektiğini vurguladı.Başbakan David Cameron’ın ateşli AB karşıtlarını ikna etmesinin mümkün olmadığını savunan Major, “Fakat AB’den ayrılmanın ekonomiye ve İngiltere’nin uluslararası etkinliğine büyük zarar vereceği konusunda birçok seçmeni ikna edebilir.” diye konuştu.

En zorlu işin AB ülkelerini Brüksel’den Londra’ya güç transferi yapma konusunda ikna etmek olduğunu da sözlerine ekleyen Major sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu zorlu ve iddialı bir konu. Fakat Cameron’ın elinde önemli ‘kartların’ olduğunu düşünüyorum. Kaldı ki Avrupalı liderler dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan ve ABD ile önemli bir bağlantısı bulunan İngiltere’nin birlikten ayrılmasını arzu etmez.” Margaret Thatcher'ın istifasından sonra 1990'da Muhafazakar Parti liderliğine gelerek başbakan seçilen John Major, 7 yıl iktidarlığının ardından 1997 seçimlerini kaybederek koltuğunu İşçi partili Tony Blair’e kaptırmıştı .