Hazine Bakanı Adayı Lew, Adaylığının Onayı Sürecinde Senato Finans Komitesi'nin Oturumuna Katıldı

ABD Başkanı Barack Obama'nın Hazine Bakanlığı koltuğuna aday gösterdiği Jack Lew, Kongre'ye, bir anlaşmaya varılamaması halinde 1 Mart'ta devreye girecek otomatik harcama kesintilerini önleme çağrısında bulunarak, söz konusu kesintilerin ABD ekonomisi için tehlike oluşturduğunu söyledi.

Adaylığının onaylanması sürecinde Senato Finans Komitesi'ndeki oturuma katılan Lew, 85 milyar dolarlık kesintilerin, ekonomik toparlanmaya hasar vereceği ve çok sayıda istihdam ve işletmeleri risk altına sokacağı uyarısında bulundu.

Oturum sırasında Lew, 2008 yılı finansal krizi sırasında Citigroup'taki görevi, banka için vergi mükelleflerinden sağlanan fonla kurtarma paketi uygulandığı sırada 1 milyon dolara yakın ikramiye alması ve Cayman Adaları ile bağlantılı bir fona yatırımı hakkında Cumhuriyetçi senatörlerin sorularına maruz kaldı.

Oturum boyunca sakin ve kendine güvenli bir tavır sergileyen Lew, 2009 yılı başında aldığı 940 bin dolarlık ikramiyeyle ilgili sorular üzerine, o dönemde özel sektörün bir çalışanı olduğunu ve çalışmalarından dolayı kendisine tazminat ödendiğini belirtti.

O tarihlerde Citigroup'un içinde bulunduğu finansal sıkıntıların farkında olduğunu kaydeden Lew, ancak tazminatının finansal sektörde çalışan diğerlerinin durumuyla uyum gösterdiğini kaydetti.

Komitedeki en üst düzey Cumhuriyetçi olan Orrin Hatch, Lew'ın Citigroup'daki yöneticilik geçmişinin, finansal piyasaları idare etmekle yükümlü olduğu bakanlık göreviyle olası bir çıkar çatışması yarattığı görüşünü dile getirirken, Lew ise bu görüşe karşı çıkarak, Citigroup'daki görevi sırasında bankanın cari bütçesinin idaresinden sorumlu olduğunu, yatırım kararlarının içinde yer almadığını ifade etti.

Cayman Adaları'nda kayıtlı Citigroup'a ait bir girişim sermayesi fonunda bir zamanlar sahip olduğu 56 bin dolarlık yatırım hakkında da sorularla karşılaşan Lew, yatırımının Cayman Adaları'nda kayıtlı olduğunu başta bilmediğini, yatırımdan herhangi bir vergi yardımı edinmediğini belirtti.

Lew, ''Kazandığım tüm gelirleri kayıt altına aldığımın açık olduğunu düşünüyorum. Tüm vergileri uygun şekilde ödedim'' dedi.

Lew, bakanlığının Senato tarafından onaylanması halinde, bütçe politikası konusunda uzlaşıya dönük bir tavır izleyeceği ve Kongre'deki iki partiyle de birlikte çalışacağı mesajını verdi.

Vergi sistemini reforme etme ihtiyacının da gündeme geldiği oturumda Lew, vergi reformunun bir öncelik olması gerektiğini vurgularken, bu sürecin kolay olmadığına işaret etti.

Kısa bir süre öncesine kadar Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü olarak görev yapan 57 yaşındaki Lew, adaylığının Senato tarafından onaylanması halinde, geçen ay Hazine Bakanlığı görevinden ayrılan Timothy Geithner'ın yerini alacak. Lew'ın bu ayın ilerleyen günlerinde Senato'nun onayını alarak görevine resmen başlaması bekleniyor.

Muhabir: Mehmet Toroglu

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA