ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Girişindeki Patlama'' Başlıklı Haberlerimizi Derleyerek Yeniden Yayımlıyoruz

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği girişindeki patlama

- Olayda, üzerindeki bombayı patlatan saldırgan ile bir güvenlik görevlisi öldü, bir kadın da ağır yaralandı

-Olay yerinde incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Güler, hayatını kaybeden güvenlik görevlisinin 1966 doğumlu Mustafa Akarsu, yaralanan kadının ise 1974 doğumlu Didem Tuncay olduğunu, iki güvenlik görevlisinin de ayakta tedavi edildiğini açıkladı

-Güler, canlı bombanın yasa dışı sol bir örgütün militanı olduğuna dair ön bilgileri olduğunu ve parmak izinin incelendiğini de bildirdi

-Emniyet Genel Müdürü Kılıçlar, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone, Ankara Valisi Yüksel ve diğer ilgililer, olay yerinde incelemelerde bulundu

ANKARA - 01.02.2013 - ABD'nin Ankara Büyükelçiliği girişindeki patlamada, üzerindeki bombayı patlatan saldırgan ile bir güvenlik görevlisi öldü, bir kadın da ağır yaralandı. Yaralanan iki güvenlik görevlisi de ayakta tedavi edildi.

ABD'nin ABD Büyükelçiliği'nin Paris Caddesi'ndeki 2 Nolu personel girişi nizamiyesinde patlama meydana geldi. Patlamanın gerçekleştiği kapıda büyük çapta hasar oluştu. Olay yerinde incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Muammer Güler, patlamada canlı bomba ile güvenlik görevlisi 1966 doğumlu Mustafa Akarsu'nun hayatını kaybettiğini bildirdi.

Saldırıda, Didem Tuncay isimli, 1974 doğumlu kadının ağır yaralandığını belirten Güler, Tuncay'ın gözüyle ilgili problem olduğunu, hayati tehlikesinin bulunmadığını ifade etti.

Güler, iki güvenlik görevlisinin de ayakta tedavi edildiğini kaydetti.

Canlı bombanın erkek olduğunu bildiren Güler, saldırganın yasa dışı sol bir örgütün militanı olduğuna dair ön bilgileri olduğunu ve parmak izinin incelendiğini de belirtti.

-İçişleri Bakanı Güler, kamera görüntülerini anlattı-

Güler, güvenlik kamerası görüntülerine ilişkin de ''Tam kapının ağzında güvenlik görevlisi onu karşılarken, maalesef hayatını kaybeden arkadaşımız, daha kapının ağzında elini karın bölgesine götürdüğü görüntüsü var. Tabii daha sonra görüntü kesiliyor. O tedbir içerisinde içeri girmesi mümkün gözükmüyor ama demek ki böylesine bir şeyi göze almış. Orası personelin giriş yaptığı ve personele ziyarette bulunan kişilerin girdiği bir kapı olduğunu biliyoruz'' diye konuştu.

-Patlamanın ardından olay yeri-

Patlamanın ardından, bölgeye güvenlik şeridi çekilirken, olay yerine çok sayıda ambulans ve polis ekibi sevk edildi. Bomba uzmanı ekipleri, incelemelerde bulundu. Patlamanın ardından Paris Caddesi'nin bir bölümü trafiğe kapatıldı. Polis helikopteri, olay bölgesinde uçuş yaparken, patlamanın yaşandığı yerde geniş güvenlik önlemleri alındı. Çevredeki diğer büyükelçiliklerde de güvenlik önlemleri artırıldı.

Öte yandan, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği girişindeki patlamaya ilişkin ayrıntıların netleşmesi için güvenlik güçlerinin çalışmaları devam ediyor. Emniyet yetkilileri, patlamanın olduğu Paris Caddesi'ndeki ev ve işyerlerinden güvenlik kameralarının görüntülerini toplayarak incelemeye başladı.

Saldırganın kimliğinin tespiti için çalışmalar sürdürülürken, ilk belirlemelerine göre saldırganın bereli, gri paltolu bir erkek olduğu öğrenildi. Toplanan güvenlik kamerası görüntülerinde de eşgale uyan görüntüler tespit edilmeye çalışılıyor.

Patlamanın ardından Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, Ankara Emniyet Müdürü Kadir Ay, Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili ve diğer ilgililer, olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Vali Yüksel, patlamanın ABD Büyükelçiliği'nin kendi alanı içinde meydana geldiğini bildirdi.

ABD Büyükelçisi Ricciardone ise ''Bu tür eylemler, sorun çözülene kadar bizim kararlılığımızı artırır ve işbirliğimizi daha da ilerletmemizi sağlar'' diye konuştu.

-Mesajlar-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da ABD Büyükelçilik binasının personel girişindeki canlı bomba saldırısının arzu etmedikleri bir neticeye vesile olduğunu belirterek, ''Tabii ki bu terörün uzantıları, başından beri bu ortak mücadeleyi dünyanın her yerinde birlikte vermemiz gerektiğini söyledik. Bütün güvenlik görevlisi arkadaşlarımız tetkiklerini ve incelemelerini yapıyorlar. Sağlıklı neticeler tam olarak ortaya çıktığında gerekli açıklamaları yapacağız'' dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise saldırıyla ilgili, ''Bu güzel ülkenin insanları, terörden çok büyük acılar çekti. Terör kimden ve nereden gelirse gelsin hep beraber lanetlemeliyiz'' şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da ''Nereden bakarsanız bakın olay üzücüdür, vahimdir'' diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Türkiye'de biz hükümet olarak terörü bitirme noktasındayız. Bunlar son çırpınışlarıdır'' ifadelerini kullanırken, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ''Türkiye'nin muazzam yükselişini hazmedemeyenler Türkiye ile uğraşıyorlar ama biz sabırla, metanetle, kararlılıkla hedefimize doğru ilerleyeceğiz'' dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone'yi telefonla arayarak, olayla ilgili üzüntülerini iletti.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada ise ''Türk Hükümeti'ne, basın mensuplarına ve tüm Türk halkına olaya dair gösterdikleri öfke ve bizimle kurdukları dayanışma için teşekkür ederiz'' ifadeleri kullanıldı.

Muhabir: Esra Altınmakas

Yayıncı: Selçuk Aval
Kaynak: AA