''ispanya, Katalonya'ya Karşı''Sempozyumu Gerginliğe Neden Oldu

Katalonya'da özerk yönetim hükümetinin desteğiyle organize edilen ''İspanya, Katalonya'ya karşı'' sempozyumunun ''nefret ve bölünmeyi'' kışkırtacağını savunan Halk Partisi, sempozyumun iptal edilmesini istedi.

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminin desteğiyle 12-14 Aralık tarihlerinde Barcelona'da organize edilecek ''İspanya, Katalonya'ya karşı: Tarihe bir bakış (1714-2014)'' başlıklı sempozyumun tanıtımı bugün yapıldı.
Katalonya'nın, Kral 5. Felipe'nin ordularına karşı savaşı kaybederek İspanyol topraklarına dahil edilmesinin 2014'te 300| yıl dönümü sebebiyle, Katalonya Çağdaş Tarih Merkezi tarafından organize edilen sempozyuma, Katalonya özerk yönetimi de destek veriyor. 2014 yılı sonunda Katalonya'da bağımsızlık yanlısı bir referandum organize etmek isteyen Katalan hükümeti, bu sempozyumu da Katalan toplumunu bilinçlendirmek için bir adım olarak görüyor.
Bu arada tartışmalara yol açan sempozyumun, ''nefret ve bölünmeyi'' kışkırtacağını savunan İspanya'da iktidarda olan Halk Partisi'nin (PP) Katalonya'daki kolu PPC, sempozyumun iptal edilmesini istedi.
PPC'nin Katalonya parlamentosu sözcüsü Enric Millo, ''Eğer Katalonya özerk yönetim başkanı Artur Mas, bu sempozyumu iptal etmezse, İspanyol hükümeti ile diyalog masasına oturamayacak'' dedi.

Sempozyumu ''tek taraflı çatışma ilanı'' olarak değerlendiren Millo, ''Bu sempozyum, İspanya'nın geri kalanına bir hakarettir. Nefret, bölünme ve ayrımcılıktan başka bir şeye yaramaz'' ifadelerini kullandı.
PPC, sempozyumu organize eden merkezin genel müdürü Jaume Sobraques'in de görevinden alınmasını istedi.
Kaynak: AA