Mevlana'nın 740| Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri

Türkiye Yazarlar Birliği'nin (TYB), Mevlana'nın 740| Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri dolayısıyla düzenlediği programda, Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, "Asar-ı Atika Müzesi ve Sırları" başlıklı konuşma yaptı.

Benli, İl Halk Kütüphanesi Salonu'ndaki programda 1926 yılında Mevlana Müzesi'nin Asar-ı Atika Müzesi olarak düzenlendiğini söyledi.

Son zamanlarda gerçekleştirilen düzenleme çalışmaları hakkında fotoğraflarla bilgi veren Benli, müze bahçesinde bulunan ve "Neyzenler Mezarlığı" olarak bilinen bölümün, 1926 yılında müzenin ilk müdürlüğünü yapan Yusuf Akyurt'un çektiği fotoğraf arşivi kullanılarak orijinal haline dönüştürüldüğünü belirtti.

Elde edilen arşiv fotoğrafları sayesinde mezarları tek tek tespit ettiklerini, değişik açılardan çekilen fotoğraflardan mezarların konumlarını belirlediklerini ifade eden Benli, muhafaza altındaki mezar taşlarının kime ait olduğunun sırrının çözülerek orijinal şekliyle yerlerine yerleştirildiğini anlattı.
Mevlana Müzesi'nin restorasyon ve röleve çalışmalarına 2009 yılından itibaren başlanılarak ilgili tüm kurumlardan izin alındığını hatırlatan Benli, "Müzenin film arşivinde, dergahın ön bölümünde bir mezarlığın bulunduğu görülmekte. 2009 yılına kadar çeşitli nedenlerle düzenlemeler yapılmış. Mezarlık olan bölüm değiştirilmiş. 2009 yılından sonra müzenin röleve ve restorasyon çalışmaları kapsamında ilk etapta derviş hücreleri gerçek haline dönüştürüldü. Bu çalışmalar kapsamında 1926 yılındaki orijinal fotoğraflardan tespit ettiğimiz şekliyle dergah önündeki mezar bölümü, mezar taşları da tek tek tespit edilerek yeniden oluşturuldu" diye konuştu.

Benli, neyzenler mezarlığı olarak bilinen alanın sadece neyzenlere ait olmadığını, sertariklerin, türbedarların, sertapların ve dervişlerin defnedildiği önemli bir mekan olduğunu tespit ettiklerini vurgulayarak, "Buraya defnedilen insanların da dergahın içerisinde en üst mevkide bulunduklarını görüyoruz" dedi.

Benli'ye TYB Konya Şubesi adına "Katılım Belgesi" verildi.

Programa, TYB Konya Şube Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu, Aydınlar Ocağı Başkanı Mustafa Güçlü, Mevlana Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Mücahit Uludağ, akademisyenler, yazarlar ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA