Kıbrıs Rum Milli Muhafız Ordusunda Radikal Değişiklikler

Rum Mili Muhafız Ordusu’nda (RMMO) radikal değişikliklerin yapılmasının planlandığı, bu çerçevede bazı kışlalar ve subay lokallerinin kapatılacağı bildirildi.


Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Simerini gazetesi “Kışlalar ve Lokaller Kapanıyor... Orduda Köklü Değişiklikler... Yasa Tasarıları Ay Sonuna Kadar Meclise Sunulacak” başlık ve spotlarıyla verdiği haberinde, Rum Savunma Bakanlığı’nın Rum Hükümetinin daha etkili, esnek ve ekonomik bir RMMO taahhüdü çerçevesinde iki yasa tasarısı ve bir öneri hazırladığını yazdı.

Gazeteye konuşan Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu, iki yasa tasarısının kontrollerinin yapılması için Hukuk Dairesi’ne gönderildiğini belirterek, bunların, Bakanlar Kurulu’nun onayının ardından ay sonuna kadar Meclis’e sunulacağını ifade etti.

Yasa tasarılarından birinin, ordunun işleyişini zorlaştıran ve çağa uymayan kurumların yeniden gözden geçirilmesini hedeflediğini anlatan Fotiu, diğer yasa tasarısının da emeklilik, terfi gibi konularla ilgili olduğunu belirtti.

Nihai aşamada bulunan ve önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu’ndan geçmesi beklenen öneriyle RMMO’da çok şeyin değişeceğine dikkat çeken Fotiu, öneriyle, RMMO’nun yükseltilmesi ve modernize edilmesi, ayrıca personel ve kaynak tasarrufu yapılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Öneride diğer kışlalarda eksik personelin olmaması için bazı kışlaların kapatılmasının öngörüldüğünü söyleyen Fotiu, 5 subay lokalinden 4’ünün de kapatılacağını, sadece Lefkoşa Rum kesimindeki lokalin işleyişini sürdüreceğini belirtti.

Buna ek olarak öneriye göre Askerlik Şubesi’nin Vatandaş Hizmet Merkezi’ne nakledileceğini söyleyen Fotiu, böylece personel ve kaynaklardan tasarruf edileceği izahatında bulundu.

Fotiu, zaman içerisinde yeni silah sistemlerinin alınmasının da öngörüldüğünü belirtti.

Askerlik süresinin kısaltılmasına da değinen Fotiu, RMMO’nun yeniden düzenlenmesi ve modernize edilmesi çerçevesinde, uygun koşulların oluşması şartıyla askerlik süresinin kısaltılmasının mümkün olduğunu belirtti.

“Bunu başarmakta kararlıyız” diyen Fotiu, askerlik süresinin uzun ve kısaltılmasının gerekli olduğunun herkes tarafından kabul edildiğine işaret etti. Fotiu, böyle bir gelişmenin hem askerler ve aileleri, hem de toplum ve ülke ekonomisi açısından yararlı olacağına da vurgu yaparak, böylece asker kaçaklarının azaltılması için gösterilen çabaların da desteklenmiş olacağını söyledi.

Fotiu, askerlik süresinin ne zaman ve ne kadar kısaltılacağına henüz karar verilmediğini de ifade etti.

Kaynak: İHA