Bakan Yazıcı’dan Konesob’a Ziyaret

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) ziyaretinde, esnaf ve sanatlarla ilgili en büyük desteklerinin esnaf sanatkarların kullanmakta olduğu kredilerle gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bakan Yazıcı’dan Konesob’a Ziyaret

Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma törenleri kapsamında, “Mevlana Sevgi Yürüyüşü”ne katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, KONESOB'u zuyaret etti. Bakan Yazıcı, KONESOB Başkanı Bekir Duvarcı ve birliğe bağlı meslek odaları başkanları tarafından karşılandı.

Esnafın ekonomik ve sosyal açıdan toplumun orta direği olduğunu belirten Bakan Yazıcı, rahmetli Turgut Özal’ın da tanımlamasının böyle olduğunu ve bu tanımın orta direk seviyesinde doğru olduğunu söyledi.

Dünyada bir değişimin, dönüşümün yaşandığını dile getiren Bakan Yazıcı, “Dünyada bir furya vardı. Dünyada biraz duruldu, Türkiye’de hala devam ediyor. Elbette ki esnafında değişim ve dönüşüm süreci yaşama ihtiyacı var. Onun için 2011 yılında 3D dediğimiz, ‘Değişim, Dönüşüm, Destek’ ismi altında bir eylem planı oluşturuldu. Bu çerçevede projeler üretiliyor, destekliyoruz. Tabi esnaf ve sanatkarımızla ilgili en büyük en önemli desteğimizi Halk Bankası aracıyla esnaf sanatkarın kullanmakta olduğu kredilerle gerçekleştiriyoruz. Yani bunlarında bir kıyaslamasını yapmak gerekirse; tabi ki biz Türkiye’ye sağladıklarımızı, Türkiye’ye yeniden hayatı kolaylaştırmak bağlamında gerçekleştirdiğimiz faaliyetleri ölçüp biçerken bir de kıyas yapıyoruz. 2002’de Türkiye’de neydi, bugün ne diye. Dönüp baktığımız zaman kredilerde yüzde 47 dolaylarında faiz vardı. Kredilere 154 milyon TL toplam hacimli bir kredi kullandırılıyordu ve devletin faiz desteği yüzde 20 dolayındaydı. Bunları değiştirdik, şu gün itibariyle esnaf ve sanatkarımızın Halk Bankası’ndan kullandığı kredilerin toplamı 9 milyar 500 milyona yaklaşmıştır. Gene bu kredilere aracılık yapan esnaf kredi kooperatifleri aracılık hizmetleri dolayısıyla yüzde 9 dolayında bir kesinti yapıyorlar. Bunu da yüzde 3 seviyelerine kadar indirmiş durumdayız. Faiz oranlarını düşürdük, 1 yıla kadar vadeli olan esnaf sanatkarın kullandığı kredilerde faiz oranı yüzde 4, bir yılı aşanlarda yüzde 5 oranında uygulanıyor. Bu desteği karşılamak üzere de 2013 bütçesinde 513 milyon TL ödenek konmuş, 2014 bütçesine bu 528 milyon TL olarak öngörülmüş. Ama bunun önü açık, ek ödeneklerden daha fazla kredi kullandırılması halinde onunda karşılanacağını burada ifade etmek istiyorum” dedi.

“ESNAFIN SÖZE SENETTİR”
Esnafların aldığı kefaletlerin geri dönüşümünün mutluluk verici olduğunu vurgulayan Bakan Yazıcı, “Kefaletlerin geri dönüşümünü soruyorum. Tabi geri dönüş yükümlülüğü kefalet kooperatiflerinde. Kefalet kooperatifleri de esnaf sanatkarlardan kefalet alıyor. Son derece yüksek geri dönüşüm var. Batak oranın olmayışı veya yok denecek boyutta olması esnafımızın Ahilik kültürüne ne kadar sadık olduğunun önemli bir göstergesidir. Esnafımızın sözü senettir” diye konuştu.

PERAKENDE TİCARETİNİN DÜZENLENMESİ KANUNU
Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Kanun tasarısını görüşe açtıklarını da hatırlatan Bakan Yazıcı, bu kanuna AVM kanunu denmemesini isteyerek, “AVM deyince avantajı kaybediyorsunuz. Bakanlığımızın internet sitesinde var. İlgili kamu kurum kuruluşlarından geri dönüşler alınmaya başlandı. Şimdi bunları toparlayıp regüle edeceğiz. Daha sonra da inşallah bakanlar kuruluna bunları sunacağız. Biz o düzenlemelerle perakende sektörü dediğimiz tüm alanları bu kanunda bir çerçeve halinde düzenliyoruz. Detay düzenlemeleri bu kanunun verdiği yetkiye dayanarak ikincil düzenlemeleri gerçekleştireceğiz. Organize perakende dediğimiz AVM kısmı, büyük mağazalar, zincir denen mağazalar kısmı var. Bir de geleneksel perakende ticareti dediğimiz esnaf ve sanatkarımız var. Bunların sorunlarını yaşanan sıkıntıları gözetmek suretiyle tasfiye etmeyi amaçlıyoruz. Böyle bir yasal düzenleme bizim gündemimizde, inşallah 2014 yılında o yasanın çıkmasını sağlarız” şeklinde konuştu.

USTALIK BELGESİ SORUNU
Ustalık belgesi sorununa da değinen Bakan Hayati Yazıcı, odalara kayıt konusunda bu sorunun çok büyük haksızlık olarak gördüğünü kaydederek, “Kişi ustalık belgesi olmadığı için esnaf sanatları odamıza kayıt olamıyor. Ama gidiyor ticaret odası, sanayi odasına kayıt oluyor. Bu çok büyük bir çelişki. Elbette ki çıraklık belgesini ve ona ilişkin mevzuatı ortadan kaldıracak değiliz. Çünkü bunlar Ahilik uygulamaların unsurları. İşte, çırak, kalfa, usta, biz bunu önemsiyoruz. Ama odalara kayıtta bu durumun bugün yaşandığı bir biçimde engel olmasını ortadan kaldıracağız” ifadelerini kullandı

KONESOB Başkanı Bekir Duvarcı da, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, esnaf ve sanatlar odası birliğinin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Konya’da 84 tane mesleki odalarının olduğunu belirten Duvarcı, desteklerinden dolayı teşekkür ettiği Bakan Yazıcı’ya, esnafların sorunlarının ve taleplerinin yer aldığı bir dosya sundu

Konuşmaların ardından Bekir Duvarcı, Bakan Hayati Yazıcı'ya el dokuması halı hediye etti. Bakan Yazıcı'ya Konya Valisi Muammer Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de eşlik etti

Bakan Yazıcı, Konya Ticaret Odasında, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası ve Konya Ticaret Borsası Meclisleri Ortak İstişare Toplantısı'na katıldıktan sonra Konya'dan ayrıldı.
Kaynak: İHA