İspanya'da Anayasa Kutlamalarında 'Reform ve Bağımsızlık' Tartışmaları

Parlamenter monarşi ile yönetilen ve 17 özerk yönetime sahip İspanya, 1978 yılında ilan edilen ve halen yürürlükte olan anayasasının yıl dönümünü tartışmalar içinde kutladı.

Ekonomik krizin yanı sıra Bask ve Katalonya gibi ayrılıkçı girişimlerin yoğunlukta olduğu bölgelerdeki gelişmelerin etkisiyle, İspanya anayasasının bu yıl hiç olmadığı kadar çok tartışılması dikkat çekti.
Ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE), 35 yıl sonra anayasayı değiştirme zamanının geldiğini savundu ancak İspanya'nın bütünlüğünün her zaman korunması gerektiğinin altını çizdi. PSOE lideri Alfredo Perez Rubalcaba, ''İspanya'nın yeni bir sürece girmeksizin toprak bütünlüğü sorununu çözebilen, geleceğe bakan ortak bir projeye ihtiyacı var'' açıklamasında bulundu.
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy da ''Anayasal reform yapılabilir ama bunun için 1978'de olduğu gibi parlamentoda çok geniş bir uzlaşma olması gerekir'' dedi.

Rajoy, olası bir 'anayasal reformun açık hedefinin "İspanyolları anayasa çevresinde çok daha fazla birleştirmek olması gerektiğini, ülkeyi daha fazla bölen girişimlere müsaade etmeyeceklerini'' vurguladı.
Öte yandan ayrılıkçılık yanlısı girişimlerin son dönemlerde yoğunlukta olduğu ve 2014 yılında bağımsızlık yanlısı bir referandum istenen Katalonya bölgesinde, anayasanın 35. yıl dönümü vesilesiyle İspanya'nın bütünlüğünü savunan bir gösteri düzenlendi.

Barcelona'daki Sant Jaume meydanında toplanan binlerce kişilik kalabalık, "Katalonya'nın İspanya olduğunu" savunan pankartlar taşıyarak, ''Yaşasın İspanya'', ''Hem İspanyayız, hem Katalonyayız'', ''Mas (Katalonya özerk yönetim başkanı) istifa'' sloganları attı.
''Birlikte çoğulcu, demokratik bir gelecek için'' başlıklı gösteriye İspanya'da iktidarda olan ancak Katalonya'da 5. parti konumundaki Halk Partisi (PP) ile Demokrasi ve İlerici Birlik (UPyD) ve Ciutadan's partileri de destek verdi. Ayrıca bu partiler, Katalonya özerk yönetim parlamentosuna ''Katalonya'nın olası bir tek taraflı bağımsızlık ilanına karşı çıkan ve Katalonya'nın İspanya'ya bağlı olduğunu'' savunan bir önerge sundu. Ancak Katalonya'da iktidarda olan Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CIU) ile ona dışarıdan destek veren Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) ve Katalonya'da ayrılık yanlısı küçük partilerden Halk Birliği Adaylığı'nın (CUP) oylarıyla bu önerge reddedildi.
Kaynak: AA