Almanya'daki Cinayetin Türkiye'deki İlk Davası Görüldü

Almanya'da, 7 Mart 2013'te, nikahlı eşini boğarak öldürdüğü iddia edilen sanığın, teslim olduğu Türkiye'de yargılanmasına başlandı.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık Mehmet Sukaya ile avukatı Başak Tatar katıldı.

Duruşmada savunmasını yapan Sukaya, eşi Yusra Sukaya'nın amcasının kızı olduğunu, aralarında uzun süredir şiddetli geçimsizlik yaşandığını söyledi.

Eşinin zaman zaman kendisini evden kovduğunu anlatan Sukaya, "Ben eğitimli biriyim. Eşimin ise eğitimi ve ekonomik durumu zayıftı. Ona, hayal edemeyeceği bir hayat standardı sundum, beni aşağıladı. Ankara'daki bir cezaevinde çürümek için yapmadım bütün bunları" dedi.

Eşinin, kendisini, uzaktan akrabası olan A.Ç. ile aldattığını iddia eden Sukaya, şunları kaydetti:
"Eşimde psikolojik rahatsızlık vardı. Olay günü tartıştık. Bana ağır sözler sarf ederek saldırınca, elime bir kemer alarak boynunu sıktım. Bayıldığını düşündüm, sonradan öldüğünü anladım. Yatak odasına götürüp kitledim. Sonra da ertesi gün üç çocuğumu alıp Türkiye'ye döndüm ve teslim oldum.
Ben Almanya'da din görevlisi olarak çalışıyordum. İnsanların birbirine saldırmasını, öldürmesini asla tasvip etmem."
Sanık Sukaya, kendisinin de psikolojik ve bedensel rahatsızlıklarının olduğunu söyledi.

-"Ağır tahrik var"
Sanığın avukatı Başak Tatar da olayın oluşmasına, maktulün rahatsızlığının, saldırganlığının ve aldatmasının neden olduğunu iddia ederek, müvekkilinin, cinayeti ağır tahrik altında işlediğini savundu.
Avukat Tatar, müvekkilinin, akıl sağlığına ilişkin rapor aldırılması talebinde bulundu.
Tanık olarak dinlenen sanığın Türkiye'deki kardeşleri de ağabeyleri ile yengeleri arasında sık sık tartışmanın yaşandığını bildiklerini ancak olay gününden haberlerinin olmadığını kaydetti.

Bu sırada söz alan sanık Mehmet Sukaya, olayın meydana geldiği Almanya'da yargılanmak istediğini söyledi.

-Akıl sağlığına ilişkin rapor alınacak
Cumhuriyet savcısı, dava dosyasındaki, eksik evrakların beklenmesini, dinlenmeyen tanıkların hazır edilmesini ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.
Sanık Mehmet Sukaya'nın, akıl sağlığının yerinde olup olmadığına ilişkin rapor alınmasına karar veren mahkeme, dinlenmeyen tanıkların hazır edilmesini ve eksikliklerin giderilmesini kararlaştırarak, duruşmayı erteledi.
İddianamede, Sukaya'nın, "kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyor.
Kaynak: AA