Avrupa'nın 'En Tatlı' Projesi

Türkiye'de sadece Ordu'da hizmet veren Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce "Arım Balım Peteğim Projesi" kapsamında laboratuvar, arı ürünleri paketleme ve ham mum ile temel petek ürerim tesisleri kurulacak.

Yaklaşık 28 milyon lirayla mal olacak tesislerde, KOBİ temsilcileri ile arıcılara eğitim, laboratuvarlarda arı ürünleri ile ilgili analiz yapılacak, paketleme tesislerinde ise bal, polen, propolis ve arı sütü çeşitli şekilde ambalajları yapılarak tüketicilere sunulacak.
Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Feyzullah Konak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje ile ilgili yüklenici firmaya yer tesliminin yapıldığını belirterek, "Firma olumsuz hava şartları nedeniyle başlayamadığı çalışmasına birkaç gün içerisinde başlayacak" dedi.

İlk defa 2009 yılında gündeme gelen projenin artık ilerlemeye başladığını ifade eden Konak, 28 milyon liralık bütçesi ile Avrupa'da tek olma özelliğine sahip projenin dikkat çektiğini söyledi.

Projenin her yönüyle çok kapsamlı olduğunu vurgulayan Konak, şunları belirtti:
"Arım Balım Peteğim Projesi 2009 yılında kurumumuz tarafından planlanarak hazırlanan bir projedir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da projede yer almaktadır. Avrupa'da ve ülkemizde bu boyutta hem bütçe yönüyle hem de fonksiyonel yönüyle ilk projedir. Bu sektörde de bu proje bütçesiyle tek projedir. 28 milyon lirayı geçmiş bir bütçemiz mevcuttur. Proje kapsamında tesislerin yapımına birkaç gün içerisinde başlanacak. İlgili firmaya yer teslimi yapıldı, heyecanla bizler de projenin hayata geçmesini ve ilk kazmanın vurulmasını bekliyoruz."
-"Tek vardiya ile 5 bin ton bal işleme kapasitesi olacak"
Proje kapsamında, uluslararası akreditasyona sahip olacak Test ve Analiz laboratuvarı oluşturulacağını, laboratuvarda bal, bal mumu, polen, arı sütü ve propolisin tüm analizlerinin gerçekleştirileceğini de anlatan Konak, şunları kaydetti:
"Proje sayesinde arı ürünlerinde hijyen ve güvenilirlik temin edilecek, 4 bin 700 metrekare kapalı alana sahip olacak işleme ve paketleme tesisi inşa edildikten sonra ham mum ve temel petek işleme ünitesi ile bal, polen, arı sütü ve propolis işleme üniteleri yapılacak, arı ürünleri krem, karışım, kapsül, draje gibi çeşitli şekillerde işlenecek. Tek vardiya ile 5 bin ton bal işleme kapasitesi olacak. Tesislerde KOBİ'lerin ve dolayısıyla üreticilerin ulusal ve uluslararası pazara erişim olanaklarını artıracak eğitim ve farkındalık artırma çalışmaları yürütülecek, marka ürünlerin oluşması gerçekleştirilebilecek. Projede pazarlama ve tanıtım birimi ile müdürlüğümüzün koordinasyonunda yerelde eğitim ve farkındalık artırma çalışmalarının yürütüleceği Danışma ve Temas Noktaları da yer alacak."
-"Dünya'daki son teknoloji Ordu'ya getireceğiz"-
Projeyle dünyadaki son teknolojiyi Ordu'ya getireceklerini de savunan Konak, şöyle devam etti:
"Öncelikle paketleme noktasında her şey yapılacak. Dünya'da yapılabilecek son teknolojiyi buraya getireceğiz. Bunun dışında eğitim ve bilgi noktasında sektöre öncülük edecek. En önemlisi şu anda piyasada arı ürünlerine olan güvensizliğin proje sayesinde tamamen değişeceğine inanıyorum. Kısacası bu proje şu anda arı ürünlerine olan güvensizliği tamamen ortadan kaldıracak, kaliteye ve verimliliğe önem verilecek. Yine proje sayesinde yapılacak analizlerle elimizde bir veri bankası olacak."
Konak, tesislerde 23'ü teknik olmak üzere 81 kişinin istihdam edileceğini sözlerine ekledi.


Kaynak: AA