Tedavisi Tamamlanan 'Delice Kuşu' Doğaya Bırakıldı

Iğdır'da hasta halde bulunan ve uçamayan delice doğan kuşu, tedavisinin ardından doğaya salındı.

Tuzluca ilçesi Devlet Avlağı sınırlarında 7 gün önce yorgun ve hasta halde bulunan delice doğan kuşu, Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü ekiplerince tedavi altına alındı.
Delice doğan kuşu tedavasinin ardından Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mete Türkoğlu ile müdürlük personeli tarafından, Ağrı Dağı Suveren mevkisinde yaban hayatının uygun olduğu bölgeye bırakıldı.
Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Türkoğlu, yaptığı açıklamada, delice doğan kuşunun soğuk hava ve karlı bölgede yem bulmakta güçlük çektiğini belirtti.

Delice doğan kuşunun vatandaşlar tarafından yorgun ve soğuktan etkilenmiş halde bulunduğunu belirten Türkoğlu, "Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü'müze teslim edilen delice doğan yırtıcısı şube müdürlüğümüzde veteriner kontrolünde bakımı, beslenmesi ve tedavisi tamamlandıktan sonra doğaya bıraktık. Gündüz yırtıcılarından olan delice doğan yırtıcısı doğangiller familyasından olan ve orağa benzer uzun, sivri kanatlı, kısa kuyruklu, küçük bir yırtıcıdır" diye konuştu.

Bu tür hayvanların korunması gerektiğine dikkat çeken Türkoğlu, şunları kaydetti:
"Uçuşunda narinlik ve hız bir aradadır, yavaşça ve kayar gibi süzülürken derin kanat vuruşlarıyla gösterişli bir şekilde hızlanırlar. Ağaç ve çalılıkların olduğu açık arazilerde, bozkırlarda yaşama alanları vardır. Bazen yerleşim yerlerinin yakınlarında da bulunurlar. Genelde alçak arazide görülse de dağlarda da rastlanabilir. Beslenme şekilleri havada uçuşan büyük böcekler, serçe ve kırlangıçtır. Fazla soğuğu sevmezler. Kışları genelde Afrika'da geçirirler. Üremeleri nisan ayında olup 2 ile 4 yumurta bırakırlar yuvalarını ağaçlık ve çalılık bölgede kullanılmayan ağaçların ve çalıların arasındaki terk edilmiş yuvaları tercih ederler. Avlanmak için en aktif olduğu saatler şafak vakti ve gün batımıdır. Biz müdürlük olarak bu yırtıcı hayvanı tedavi ettik ve doğaya bıraktık."
Türkoğlu, kentte şartlarında yem bulmakta zorluk çeken yaban hayvanlarına yönelik yemleme çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: AA