Uluslararası Ekonomik Gelişmeler

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alım oranını düşürmesinin Türkiye açısından bir endişe yaratmayacağını belirterek, "Türkiye ekonomisi bunun sonuçlarını daha önceden olduğu gibi bundan sonra da sönümleyecek güce sahiptir" dedi.

Olpak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fed'in 85 milyar dolar olan tahvil alımını 10 milyar dolar düşürerek, tahvil alım programına 75 milyar dolar ile devam edeceğini açıklamasının süpriz bir karar olmadığını, bu kararın sinyallerinin daha önceden hissedildiğini söyledi.

Fed'in kararlarının dünya ölçeğinde önemli olduğunu ifade eden Olpak, "Türkiye açısından bunu bir tahterevalli gibi değerlendirmeyi doğru bulmuyoruz. Fed, bunu süpriz şekilde yapmıyor. Mayıs ayında 'kademeli bir şekilde tahvil alımını azaltacağım' demişti. Türkiye ekonomisi bunun sonuçlarını daha önceden olduğu gibi bundan sonra da sönümleyecek güce sahiptir. Bu noktada ciddi bir endişeye mal olacağı kanaatinde değilim" ifadelerini kullandı.
-Macaristan ile imzalanan vize kolaylığı anlaşması
MÜSİAD ile Macaristan Büyükelçiliği arasında vize kolaylığı sağlayan bir anlaşmaya imza attıklarını ifade eden Olpak, "Bu anlaşma iş adamlarımız adına ayağımızdaki prangalardan birinin daha kaldırılması demektir" diye konuştu.

Macaristan ile gerçekleştirilen anlaşmanın temellerinin Budapeşte'ye yaptıkları ziyaretle atıldığını ifade eden Olpak, daha sonra Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ı, 5 bakan ve 120 iş adamı ile İstanbul ve Ankara'da ağırladıklarını hatırlattı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı toplantıda vize kolaylığı anlaşmasına imza attıklarını belirten Olpak, şunları kaydetti:
"Karşılıklı iş görüşmelerini gerçekleştirdik ve sonra Başbakanlarımızın huzurunda MÜSİAD ile Macar Büyükelçiliği arasında üyelerimize vize kolaylığı sağlayan anlaşmaya imza attık. AB'nin tüm ülkelerinde 3,5 yıl sonra faaliyete geçmesi düşünülen bir vize anlaşması yapılmıştı. Bu süreye kadar Macaristan üzerinden bizim üyelerimizin daha kolay ve uzun süreli vize almasının yolu açılacaktır."
-Vizesiz AB için ilk adımın atılması
Türkiye ile AB arasında Geri Kabul Anlaşması ve Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni'nin imzalanmasına da değinen Olpak, MÜSİAD olarak yürütülen çalışmalara katkı sağladıklarını söyledi.

Vize konusunda Avrupa Birliği ülkelerine bir blok olarak baktıklarını kaydeden Olpak, "AB, geçtiğimiz dönemlerde ihracatımızın yüzde 50'den fazlasını gerçekleştirdiğimiz, bugünlerde kendi içindeki kriz nedeniyle yüzde 40'lara kadar indiği bir yer. Onun dışında dünyanın dört bir tarafına mal satılıyor. Mal satılmayan gümrük bölgesi yok. Bunların bir kısmıyla hem hükümet hem de bizlerin verdiği destekle vize kolaylığı anlaşmaları gerçekleştirilmişti. Biz MÜSİAD olarak bunlara destek veriyoruz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA