Fener Rum Patriği Bartholemeos’a Fahri Doktora Unvanı

Boğaziçi Üniversitesi, Fener Rum Patriği Bartholomeos’a fahri doktora unvanı verdi.

Fener Rum Patriği Bartholemeos’a Fahri Doktora Unvanı

Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşen törene Patrik Bartholomeos’un yanı sıra Hahambaşı İshak Haleva, işadamı Rahmi Koç, bazı ülkelerin başkonsolosları ve çok sayıda davetli katıldı.

Patrik Bartholemeos Çevre Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü’nün önerisi ile ‘Dünyada ekolojik denge ve biyolojik çeşitliliğin korunması, endüstriyel kirlilik, temiz içme suyu kaynaklarının geniş kitlelere temini ve küresel iklim değişikliği gibi çeşitli çevre konularında öncülük yaptığı girişimler, geniş kitlelere yönelik olarak düzenlediği faaliyetler ile küresel ölçekte etkili olan farklılık yaratan mesajları nedeniyle’ fahri doktoraya layık görüldü.

Törende bir konuşma yapan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarasoğlu, “Ortodoks dünyasının ruhani lideri saygıdeğer Ekümenik Patrik Birinci Bartholomeos yalnızca dünya kamuoyunda üst düzey bir dini şahsiyet olarak değil, yılmaz bir çevreci olarak tanınmaktadır” dedi.

Konuşmasını tamamlayan Barbarasoğlu, daha sonra Fahri Doktora beratını patriğe sundu.

Fahri doktora unvanının ardından kürsüde bir konuşma yapan Patrik Bartholomeos, “Fahri doktora unvanını alırken, ekümenik patrikhanenin 270. temsilcisi olarak cemaatim adına teşekkürlerimi sunuyoruz. Bu patriklikteki 22. yılım ama bu tören benim için çok anlamlı. Patrikhanemiz merkezi İstanbul’da olan bir çevre vakfı kuracak” dedi.

Patrik Bartholomeos kendisinin Ekümenik Patrik diye takdim edilmesine ilişkin ise, “Ülkemizde 10 yıllardır suni bir gündem yaratmak üzere, ekümeniklik unvanının siyasi ve gizli gündem amaçlı olduğunu iddia eden ve tarihi bilinçten yoksun bazı tarafların menfi gayretlerine rağmen, tarihi makamımıza ait olan bu unvana sahip çıktıkları için Boğaziçi Üniversitesine ve sayın rektörüne takdirlerimizi ve şükranlarımızı ifade ederim” diye konuştu

Tören verilen kokteylle son buldu.
Kaynak: İHA