Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton Açıklaması

AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Brüksel’deki AB dışişleri bakanları toplantısında bir araya geldiği Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a, Ukrayna ile AB arasında imzalanacak Ortaklık Anlaşması’nın Rusya’ya da fayda sağlayacağını söylediğini ifade etti.


AB Yüksek Temsilcisi Ashton, Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirilen AB dışişleri bakanları toplantısı sonrasında basına açıklamalarda bulundu. Toplantıda, 20-24 Kasım tarihleri arasında Cenevre’de gerçekleştirilen ve kendisinin uluslararası toplumu temsilen başkanlık yaptığı İran’ın nükleer programına ilişkin müzakereler hakkında dışişleri bakanlarını bilgilendirdiğini ifade eden Ashton, müzakerelerde anlaşılan adımların bir an önce uygulanması çağrısında bulunduklarını ancak sürecin gecikmesine sebep olacak eylemlerden kaçınmanın önemli olduğunu dile getirdi. Ashton, söz konusu adımları görüşmek üzere yarın sabah Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abbas Araghchi ile Brüksel’de bir araya geleceği bilgisini verdi.

Ukrayna konusuna da değinen Ashton, bakanların, ülkenin hazır olması ve ilgili koşulların yerine getirilmesiyle birlikte AB’nin Ukrayna ile Ortaklık Anlaşması’nı imzalamaya hazır olduğunu tekrar onayladıklarını belirtti.

AB Yüksek Temsilcisi Ashton, anlaşmanın, Ukrayna’nın içinde bulunduğu ekonomik zorluklara en iyi çözümleri sunduğunun altını çizdi.

Brüksel’deki toplantıya katılan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ocak ayı sonunda gerçekleştirilecek AB-Rusya Zirvesi’nin hazırlıklarını ele aldıklarını kaydeden Ashton, “Biz stratejik ortaklarız ve uluslararası düzeyde üzerinde yakın olarak çalıştığımız birkaç konu var. İran bunun en iyi örneği. Aynı zamanda ikili ilişkilerimizi kapsamlı yeni bir anlaşmayla daha da ileri götürebileceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu

Ashton ayrıca Lavrov’la Doğu Ortaklığı konusunu görüştüklerini ve Rus Bakan’a Ukrayna ile imzalanacak Ortaklık Anlaşması’nın Rusya’ya da esneklik ve refah yönünden fayda sağlayacağını söylediğini belirtti.

Kaynak: İHA