Eskişehir’de ‘hz. Mevlana’nın 740. Vuslat Yıldönümü Anma Töreni’

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Eskişehir Mevlevihanesi Kültür Derneği tarafından Hz. Mevlana’nın 740’ıncı vuslat yıl dönümü anma töreni düzenlendi.

Eskişehir’de ‘hz. Mevlana’nın 740. Vuslat Yıldönümü Anma Töreni’

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma programının açılış konuşması yapan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Hz. Mevlana’nın; ölüm hakkında söylediği ‘Sonsuzla düğünümüzdür ölümümüz’ sözü ile arkasında bir gönül ummanı bıraktığını ifade etti.

Vali Tuna, “Öyle bir umman ki sınırları, kilometreleri aşmaktadır ve farklı inançlardan, farklı milletlerden gönülleri alacak kadar büyüktür. Hangi dinden, hangi milletten olursa olsun, Mevlana, ruhlara ufuktur. Zira şair Yahya Kemal’in dediği gibi ruh ufuksuz yaşayamaz. Bu bakımdan Mevlana bizim ruh ufkumuzdur” dedi.

Mevlana’nın sunduğu vizyonun açık ve net olduğunu belirten Vali Tuna, sözlerine şöyle devam etti:
‘‘Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi, şefkat ve merhamette güneş gibi, başkalarının kusurlarını örtmede gece gibi, hiddet ve asabiyette ölü gibi, tevazuda toprak gibi, hoşgörüde deniz gibi olmalıyız. Asıl vizyon budur. Bu vizyon için çalışırken ümidimizi artıran en önemli husus ise olduğumuz gibi görünmek ve göründüğümüz gibi olmak gayretimizdir.”
Mevlana’nın 20’nci kuşak torunu Berna Çelebi Şener’in konuşmasının ardından ise, Eskişehir Mevlevihanesi Kültür Derneği Tasavvuf Musikisi Topluluğu bir konser verdi.

Program arasında katılımcılara ‘tekke pilavı’ ikram edilirken, ikinci bölümde Şefik Can Uluslararası Mevlana Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Mutasavvıf Hayat Nur Artıran, ‘Hz. Mevlana’ya göre ölüm, mezar, cennet, cehennem nedir?’ konulu bir konferans verdi.

Atatürk Kültür Merkezi fuayesinde anma töreni kapsamında hat, minyatür, fotoğraf ve ebru eserlerinin bulunduğu bir karma sergi de ziyarete açıldı.
Kaynak: İHA