Eskişehir'de 'Hazreti Mevlana'yı Anma ve Vuslat Yıl Dönümü Programı'

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, "O'nun (Mevlana) ruh ikliminde kin, nefret tohumları asla yeşermez ve ayrılıklar barınmaz" dedi.

Tuna, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Hazreti Mevlana'yı Anma ve Vuslat Yıl Dönümü Programı"nın açılışında yaptığı konuşmada, Mevlana'nın, ruhlara ufuk olduğunu söyledi.

Mevlana'nın, 17 Aralık 1273'te güneş batarken Büyük Sevgili'ye kavuştuğu gece olan "Şeb-i Arus" için her yıl törenler düzenlendiğini ifade eden Tuna, şöyle konuştu:
"O'nun ruh iklimine doğru bir gönül yolculuğu yaşanmaktadır. O'nun ruh ikliminde kin, nefret tohumları asla yeşermez ve ayrılıklar barınmaz. Bunu, bu akşam bir kez daha hatırlayacağız. Mevlana'nın bize sunduğu vizyon, çok açık ve nettir. Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi, şefkat ve merhamette güneş gibi, başkalarının kusurlarını örtmede gece gibi, hiddet ve asabiyette ölü gibi, tevazuda toprak gibi, hoşgörüde de deniz gibi olmalıyız. Asıl vizyon budur. Bu vizyon için çalışırken, ümidimizi artıran en önemli husus ise olduğumuz gibi görünmek ve göründüğümüz gibi olmak gayretimizdir. Kültür başkentliği adını verdiğimiz bu gönül yolunda, 'damla' değil, Mevlana'nın dediği gibi 'umman' olmak azmindeyiz. Gönüllerin hoşgörü ummanında buluşmasını amaçladığımız bu yolu tamamladığımızda güzel hatırlanmayı ümit ediyoruz."
Mevlana'nın 20'nci kuşak torunu Berna Çelebi Şener'in de konuşma yaptığı programda, Eskişehir Mevlevihanesi Kültür Derneği Tasavvuf Musikisi Topluluğu'nun konseri beğeni kazandı.
Daha sonra Şefik Can Uluslararası Mevlana Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Hayat Nur Artıran, "Hz. Mevlana'ya göre ölüm, mezar, cennet, cehennem nedir?" konusunda konferans verdi.
Etkinlikte, ayrıca davetlilere "tekke pilavı" ikram edildi.
Eskişehir Mevlevihanesi Kültür Derneği ve Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından organize edilen "Hazreti Mevlana'yı Anma ve Vuslat Yıl Dönümü Programı"nın, yarın "Şeb-i Arus Sema Töreni" ile sona ereceği bildirildi.

Kaynak: AA