Kurutulmuş Bitki Müzesine Ziyaretçi İlgisi

Alanya'da bulunan Herbaryum Müzesi'ni (kurutulmuş bitki müzesi) açıldığı günden bu yana 10 bin civarında yerli ve yabancı ziyaretçi gezdi.

Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nimet Hacıkura, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de belediye bünyesinde kurulan ilk herbaryum müzesinin Alanya'da bulunduğunu söyledi.

Herbaryum ile ilgili çalışmaların 2010 yılında kelebek türlerinin incelemesi sonucu başladığını anlatan Hacıkura, bu kapsamda Alanya Kalesi civarında 322 bitki türü toplandığını ifade etti.

Müze için Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyelerinden destek aldıklarının altını çizen Hacıkura, şöyle konuştu:
"Alanyalı olan Prof. Dr. Hayri Duman hocamızın desteği, bir yüksek lisans öğrencisinin Alanya Kalesi'ndeki bitki türlerini tez çalışması olarak seçmesiyle çalışmalara başlamıştık. Bir ziraat mühendisinin de yer aldığı çalışmada toplanan örnekler, üniversite laboratuvarında kurutuldu. Bunların içinden tür tespiti yapılan 117'si müzede sergilenmeye başlandı. Müzedeki bitki türlerinin 20'si endemiktir. En önemlileri de Peygamber Çiçeği ve Çakşır Otu'dur."
Müzede Alanya ve çevresinde bulunan fauna ve flora dokusu hakkında ziyaretçilere bilgi verildiğini dile getiren Hacıkura, özellikle böcek bölümünün oldukça ilgi çektiğini söyledi.

Müzede 29 böcek çeşidi bulunduğunu, bu türlerden birisi olan kelebeğin de 31 türünün yer aldığını anlatan Hacıkura, açıldığı günden bu yana müzeyi yerli ve yabancı 10 bin kişinin ziyaret ettiğini bildirdi.
Hacıkura, müzede ziyaretçilere görsel veriler dışında interaktif olarak bitki ve hayvan türleri hakkında bilgi verdiklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA