Köylülerin Beyaz Esaret Altındaki Mücadelesi

Van'da geçtiğimiz hafta içinde etkili olan ve 364 köy yolunun kapanmasına neden olan kar yaşamı olumsuz yönde etkilerken, köylüler beyaz örtü altında normal yaşantılarını devam ettiriyor.

Van'da hafta içi başlayan ve 3 gün boyunca etkili olan kar yağışı ve tipi, il genelinde 364 köy yolunun ulaşıma kapanmasına neden olmuş, İl Özel İdaresi karla mücadele ekiplerinin aralıksız sürdürdüğü çalışmalarla bu sayı 59'a kadar düştü.
Yolu açılan merkeze bağlı Ortanca grup köylerindeki yol açma çalışmalarını takip eden AA muhabirleri, köy yolunun açılmasını beklerken normal yaşantılarına devam eden köylülerle bir araya geldi.
Yol üzerindeki Değirmenköy, Köşebaşı, Gövelek, Ortanca, Arıtoprak, Karakoç ve Kaymaklı köylerinde yaşayan vatandaşlar, karla mücadele ekiplerinin kapalı yollarını açmalarını 50 santimetreyi bulan beyaz örtü altında beklerken, hayatlarına da kaldıkları yerden devam ediyor.
Yaz aylarında biçtikleri ot ve samanı bir yerde toplayan, kış aylarında ahırlarda besledikleri hayvanlarına taşıyan köylüler, bu işi tahta kızak ve eşeklerinin kızakları çekmesiyle yapabiliyor.
Yağışa en fazla sevinen köydeki çocuklar ise ailelerine zorlu kış koşullarında yardım ederken, boş zamanlarda da oyunlar oynayarak yağışı eğlenceye dönüştürüyor.
Uşak'tan evine gelebilmek için aracıyla 30 saat yol katettiğini belirten Bekir Çomak, yağışın tüm yurdu etkilediğini, ancak köy yoluna girdiğinde olumsuzluğun kendini daha fazla hissettirdiğini ifade etti.

Kış şartlarının zorluğunu fazlasıyla yaşadıklarını kaydeden Çomak, "Tüm yurt böyle yağış altında. Uşak'tan buraya kadar hep kar yağışlıydı ve çok zorlandık. 30 saatte ancak gelebildik. Şimdi köy yolundayız az kaldı eve varmaya. Ama burası daha zor geçecek. Öyle görünüyor. Bazen araç gitmiyor. Benimle birlikte gelen köylü gençlerin aracın takıldığı yerlerde itmeleriyle sıkıntıları aşıyoruz. İnşallah eve varabiliriz" diye konuştu.

Kaynak: AA