Kalkınma Bakanı Yılmaz Açıklaması

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Büyük sermaye grupları bölgesel kalkınma ve Ar Ge alanında yeterince yatırım yapmıyor" dedi.


Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü ve IDEA Kulübü tarafından Bilkent Otel'de düzenlenen İnovasyon ve Kalkınma Forumu’na katıldı.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Yılmaz, “Ar-Ge alt yapısının daha etkin şekilde kullanılması için hazırlanan kanun tasarısının detayları nelerdir" sorusu üzerine Bakan Yılmaz, Ar-Ge alt yapısına büyük yatırımlar yaptıklarını ve bunu yaygınlaştırdıklarını ifade ederek şunları dedi:
“Bütün üniversitelerde merkezi araştırma laboratuvarları kurduk. Merkezi bir araştırma laboratuvarıyla hem maliyetleri düşürüyoruz, hem de herkesin rahatça erişebileceği bir ortam sağlıyoruz. Ancak bunlardan tam anlamıyla istediğimiz katma değeri üretemiyoruz. Yeni bir yönetişim modeli geliştiriyoruz. Bunun özel sektörün ve üniversitenin daha rahat bir şekilde iş birliği yapabilecekleri bir model olacağını düşünüyoruz. Araştırma merkezlerine şu anda sadece yatırım boyutuna destek veriyorlar. Tasarıyla araştırma merkezlerine yatırım dışında da sürekli destek vermenin mümkün olacak.”
Bütün dünyada araştırma alt yapılarının bazen desteğe ihtiyaç duyacaklarını Belirten Yılmaz, “Çünkü bunlar uzun vadeli getirileri olan yapılar. Bunların sürdürülebilirliği için desteklerinde belirli düzeyde devam etmesi gerekiyor. Buna imkan verecek bir takım düzenlemeler yapıyoruz. Bunu rastgele yapmayacağız. TÜBİTAK'la birlikte teknik ekip, bu araştırma alt yapılarımızı tek tek inceleyip akredite edecek, sınıflandıracak ve bu sınıflandırma bazında merkezlere uygun bir takım destekler vereceğiz" şeklinde konuştu.

Ar-Ge'nin araştırma boyutunda bazı gelişmeler olduğunun altını çizen Yılmaz, geliştirme konusunda biraz daha çabaya ihtiyaç olduğu kaydetti.

Türkiye'nin artık eskisine göre daha fazla bilgi üreten ve araştırma yapan bir ülke olduğunu ancak bu araştırmaları yeterince ticarileştiremediklerini vurgulayan Yılmaz, "Burada yeni finansal mekanizmalar ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Girişim sermayesini destekleyici bir takım yapılar kurulduğu zaman biz hükümet olarak buna bazı destekler sunacağız" ifadelerini kullandı.

Büyük sermaye gruplarının bölgesel kalkınma ve Ar-Ge alanında yeterince yatırım yapmadıklarını kaydeden Yılmaz, "Genç insanlara yeterince destek olunmuyor. Milyarlarca liralık ciro yapan şirketler var keşke bunun bir kısmını da bu işlere ayırsalar. Bunun uzun vadeli ve zahmetli bir yatırım olduğunu biliyorum. Ancak bu yapıldığında hem ülkemize büyük katkıları olur hem de kendi şirketleri de gelecekte daha fazla büyür. Türkiye'de kamu destekleriyle birlikte özel sektörün de daha fazla girişim sermayesi alanına kaynak ayırması gerekiyor. Ayırca gençlerimize yeni şirket kurmaktan ürünlerini pazarlamaya kadar rehberlik yapacak mekanizmaların da gelişmesi gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA