Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Şu anda bazı trafolarda aşırı elektrik çekiminden dolayı patlamalar oldu.

Bu kesintileri genelleştirmek doğru değil. Mesela bugün herhangi bir kesinti olmadı, ancak işletmelerdeki arızalardan kaynaklanan sebepler yüzünden olabilir” dedi.


Bakan Yıldız, bugün Habertürk yayınında elektrik kesintileriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Yıldız, mevsim şartlarının 5-6 derece normallerinden daha düşük seyrettiğine ve ciddi bir doğalgaz talebi oluştuğuna dikkat çekerek “Biz bugün Sayın Başbakan’a refakat için Antalya Finike’deyiz. Son 7 günde elektrik talebi Antalya’da yüzde 25 arttı. İstanbul’da ise 6 Aralık’tan bu yana doğalgaz talebi yüzde 42 arttı. Örneğin Mısır’a son 122 yıldan bu yana ilk defa kar yağıyor. Bunun atmosfere açık bir işletme olduğunu ve zaman zaman arızalar olacağını biz daha önce farklı zamanlarda hep belirtmiştik. Şu anda bazı trafolarda aşırı elektrik çekiminden dolayı patlamalar oldu. Bu kesintileri genelleştirmek doğru değil. Mesela bugün herhangi bir kesinti olmadı, ancak işletmelerdeki arızalardan kaynaklanan sebepler yüzünden olabilir. 1 milyon 100 bin kilometrelik elektrik iletim ve dağıtım hattından bahsediyoruz. Bugün en gelişmiş ülkelerde dahi bunlar olabiliyor. Mesela Stockholm’e giden tren hattının 7 saate yakın komple enerjisi kesildi. Hollanda’da geçen ay televizyon yayını yaparken kesildi ve enerji veremediler. Bunlar Manhattan’da da Moskova’da da olabiliyor. Bunun genel bir krizmişçesine haberleştirilmesini ben haksızlık olarak görürüm ve doğru bulmam” dedi.

Halkın hak ettiği refah seviyesinden kesinlikle ödün, taviz vermeyeceklerini söyleyen Bakan Yıldız, şöyle devam etti:
“Eğer ülkemizde vapur seferleri, THY seferleri aksayabiliyorsa, okullar tatil olabiliyor, karayolları kapanabiliyorsa zaman zaman da elektrik arızalarının olması muhtemeldir. Bütün ekip arkadaşlarımız şu anda yurt sathında bu kış olumsuz hava şartlarında bunların giderilmesiyle alakalı çalışıyorlar. Ama tekrar söylüyorum, bunu genelleştirmenin doğru olmadığı kanaatindeyim. Mesela Eskişehir’in yazın kullandığı doğalgazla kışın kullandığı doğalgaz arasında tam 22 kat fark var. Şu anda bunun en zirvesine çıkmış bulunuyoruz. Bu vesileyle şunu söylemek isterim. Biz HES, rüzgar, güneş, jeotermal, kömür gibi yerli kaynaklarla alakalı yatırımları yaparken, bazı arkadaşlarımız iyi niyetle de olsa bunlara karşı çıkıyorlar. Ama ithal doğalgazın azaltılmasıyla alakalı gerekçelerimizin en temel sebeplerinden biri buydu. Biz, dışa bağımlı olmadığımız kadar gelişiriz ve geliştiririz. Biz bunlarla alakalı vatandaşlarımızdan daha olumlu ve yapıcı bir yaklaşım bekliyoruz. Özellikle iyi niyetli davranan çevreci arkadaşlarımıza da hitaben söylüyorum. Bizim bütün yerli kaynaklarımızla beraber Türkiye’nin büyümesini, gelişimini sürdürmemiz gerekiyor.”
Kaynak: İHA