28 Şubat Sanığı Teoman Koman Vefat Etti

28 Şubat sanığı eski Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman hayatını kaybetti.

28 Şubat Sanığı Teoman Koman Vefat Etti
28 Şubat sanığı eski Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman 77 yaşında hayatını kaybetti.

28 Şubat davasında sağlık durumu nedeniyle tahliyesine karar verilen emekli Orgeneral Teoman Koman tutuklu bulunduğu Sincan Cezaevi'nden 3 Eylül 2013'te tahliye edilmişti.

Koman, 28 Mayıs 2012'de'de 28 Şubat soruşturması kapsmaında gözaltına alındı. Hakim, yaşı ve sağlık sorunları nedeniyle Koman'ın tutuksuz yargılanmasına karar verdi ancak savcı bu karar karşı çıktı.

Daha sonra tutuklanarak Sincan Cezaevi'ne konulan Koman, sağlık sorunları gerekçesiyle Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 3 Eylül 2013'de tahliye edilmişti.

Koman, İstanbul'da GATA'da tedavi görüyordu ve bir süredir de uyutuluyordu.


29 Ağustos 1988 ile 27 Ağustos 1992 tarihleri arasında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı da yapan Koman, 1995 ile 1997 yılları arasında Jandarma Genel Komutanı olarak görev yapmıştı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN DA İSYAN ETMİŞTİ


Rahatsızlığı nedeniyle 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanarak konulduğu Sincan Cezaevi'ndeki koğuşunda kendisiyle diğer mahkumların ilgilendiği, katı yiyecek yiyemediği ve mamayla beslendiği ortaya çıkan emekli orgeneral Teoman Koman'ın durumunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da isim vermeden dile getirmişti.

Erdoğan, 26 Ocak 2013'te katıldığı bir TV programında şöyle konuşmuştu: 'Şimdi bunların içerisinde şu anda mamayla beslenenler var, bu duruma düşenler var. Sayın Cumhurbaşkanımıza bu işi bırakmadan yasayla bu işi çözelim. Çünkü zaten evde bakımı gerektiren bir konu. Ve hapishanede bunlar ciddi manada zaten ikinci bir ezayı cefayı orada çekiyor.”

DÖRDÜNCÜ YARGI PAKETİYLE ÇIKTI


Başbakan'ın bu sözlerinin ardından Temmuz 2013'te çıkan dördüncü yargı paketi ile hasta tutuklu ve mahpusların tedavisinin cezaevi dışında yapılması için bir dizi düzenleme gerçekleştirildi. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da yer alan ‘Hapis cezasının infazının hastalık nedeni ile ertelenmesi' başlıklı maddesine bir ek fıkra eklendi. ‘Toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı değerlendirilen kişi hakkındaki cezanın infazının geri bırakılması nedenleri'nin arasına, ‘maruz kalınan ağır bir hastalık veya sakatlık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettirememe hali' de eklendi.

BAŞBAKAN SÖYLEDİ, 6 AY SONRA FENALAŞINCA TAHLİYE EDİLDİ


28 Şubat davasından 'tutuklu' olan, hakkında henüz bir hüküm verilmeyen Teoman Koman da, 3 Eylül 2013'te duruşma sırasında salonda fenalaşınca yargılandığı Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edilmişti.

TEOMAN KOMAN KİMDİR?


Teoman Koman, 1956 yılında Harp Okulu'ndan Asteğmen olarak mezun oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çeşitli kademelerinde görev yaptıktan sonra 1981'de Tuğgeneralliğe terfi etti.

1981-1985 yılları arasında Tuğgeneral, 1985-1989 yılları arasında Tümgeneral olarak görev yaptı ve 29.08.1988 tarihinde Millî İstihbarat Teşkilâtı Müsteşarlığı görevine getirildi.

Müsteşar olarak görevde bulunduğu 1989 yılında Korgeneral oldu, 27.08.1992 tarihine kadar bu görevi sürdürdü. Daha sonra Kolordu Komutanı olarak Gelibolu'ya tayin edildi. 1993 yılında Orgeneralliğe yükselerek 3. Ordu Komutanlığı'na getirildi.

1995 yılında Jandarma Genel Komutanı olarak atandı ve 1997 yılında bu görevden emekli oldu.

28 Şubat Operasyonu'nun 5. dalgasında gözaltına alınan dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Teoman Koman, hakkında ilginç iddialar ortaya atıldı.

Yassıada'da kaldığı dönemde Merhum Başbakan Adnan Menderes'in başına nöbetçi dikilen ‘Üstteğmen Koman', Menderes'e tokat atan isimlerden birisi olarak gösterildi.

29 Ağustos 1988 ile 27 Ağustos 1992 tarihleri arasında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı da yapan Teoman Koman, Susurluk olaylarının yaşandığı dönemde yeniden Türkiye'nin gündemine oturdu. Kendisini dinlenmek üzere çağıran TBMM Susurluk Komisyonu'na “Onlar kim oluyor da beni ifadeye çağırıyor. Hiç kimseye ifade vermem…'' cevabıyla tartışma yarattı.