‘mazisini Özleyen Şehir’, ‘evlerde Saklı Hazineler’le Birlikte Görücüye Çıktı

Trabzon'un kına ve düğün geleneğini yansıtan "Mazisini Özleyen Şehir" sergisi ve defilesi büyük beğeni topladı.

‘mazisini Özleyen Şehir’, ‘evlerde Saklı Hazineler’le Birlikte Görücüye Çıktı

Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü tarafından organize edilen program kapsamında Kına ve Düğün Temalı Sergi ile Evlerde Saklı Hazineler Sergisi açıldı. Programa Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ve eşi Rukiye Öz, Trabzon Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Turan, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Biçer, Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Nurgül Karagöz ile çok sayıda sanatsever katıldı.

Olgunlaşma Enstitüsü üyesi kadınların yaptığı yöresel ve geleneksel el sanatlarından oluşan serginin açılışını yapan Vali Abdil Celil Öz, “Trabzon’un bir kültür ve tarih hazinesi olduğunu belgeleyen eserleri, birikimleri burada görüyoruz. Tabi Trabzon’un birikimleri bir tarafta bunların bugüne yansımış hali bir tarafta. Olgunlaşma Enstitümüz, halk eğitim kurslarımız ve kültür müdürlüğümüzün kursları ve bunun yanında özel olarak çalışan yöresel el sanatlarıyla ilgili üretim ve nesilden nesile aktarma faaliyetini yürüten çalışkan insanlarımız var. Bunların daha kurumsal olarak gelecek nesillere aktarılmasını ve yaşatılmasını istiyoruz. Bununla ilgili belediyemiz, ticaret odamız, esnaf odamız, valiliğimiz ve diğer kurumlarla beraber daha kurumsal yapıyı oluşturmanın altyapısını hep birlikte şekillendireceğiz. Tüm bu sanatların uygulamasını, satışını ve turizmle kültürün birleşimini sağlayacağız. Bu güzel çalışmaları ortaya koyanlara, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Nurgül Karagöz, programın Trabzon'un geçmiş yaşantısından kesitleri günümüzde canlandırarak geleneksel yaşantının, el sanatlarının ve yaşam biçiminin öğrenildiğini aktardı. Programa Trabzonlu ailelerin katık vermesinin çok anlamlı olduğuna dikkat çekti.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, zengin ve coşkulu bir geçmişi bulunan Trabzon'un günümüze de ışık tuttuğunu ifade ederek bu tür sergilerin daha çok desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Hacısalihoğlu, Trabzon'u yeni kuşaklara ve ilimize gelen yerli ve yabancı turistlere tanıtmak müzecilik ve sergi kültürünün yaygınlaşması ile mümkün olacağını belirtti.

Konuşmaların ardından serginin açılışı yapılırken, Vali ve eşi sergide yer alan geleneksel ürünleri ilgiyle inceledi. Etkinlik daha sonra düzenlenen defile ile sona ererken, Vali Öz, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Biçer’e plaketini sundu. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Biçer, programa katkılarından ötürü Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Başkan M. Suat Hacısalihoğlu'na plaket takdim etti.
Kaynak: İHA