İmplant Üstü Protezlerle Sağlıklı Dişlere Kavuşmak Mümkün

Özel Meltem Ağız ve Diş Sağlığı Diş Hekimi Tolga Acar, son 30 yılda değişen diş hekimliğiyle yeni gelişmeler yaşandığını söyledi.

İmplant Üstü Protezlerle Sağlıklı Dişlere Kavuşmak Mümkün

Diş Hekimi Tolga Acar, diş hekimliği son 30 yılda belirgin olarak değişmiş, gerek gelişen teknolojiyle gerek toplumun ağız diş sağlığı konusunda bilinçlenmesiyle yepyeni bir hal aldığını belirterek, “Artık diş çekiminin çok sık uygulandığı dönemler geride kalmıştır. Gelişen yeni teknikler ve koruyucu yöntemlerle mevcut dişlerin tedavisi ve uzun yıllar ağızda kalması sağlanmaktadır. Çocukluk döneminden başlayarak düzenli diş hekimi kontrollerine giden hastalar, gelişen koruyucu yöntemler sayesinde uzun yıllar doğal diş kaybı yaşamadan ve bu kayıplar sonucunda uygulanan protezlere ihtiyaç duymadan yüksek bir beslenme kalitesiyle yaşayabilmektedir.”
Çocukluk döneminde dişlere uygulanan koruyucu ajanlar sayesinde çok zayıf ve çürümeye müsait olan süt dişlerinin korunabileceğini belirten Diş Hekimi Acar, ileriki yaşlardaki ağız ve diş sağlığı için bunun çok önemli olduğunun altını çizerek, “ Çocuk yaşta diş fırçalama alışkanlığı tam oturmamış olup kullanılan yapay mamalar ve şekerli beslenme sonucunda süt dişi çürüklerinin çok sık oluştuğunu ve günümüz diş hekimliğinin artık bu süt dişlerine çürümeden müdahale etmekte ve çürümesine bağlı oluşabilecek erken süt dişi kayıplarını önleyebildiğini de ekliyor.”
Vaktinden önce kaybedilen süt dişleri, gelmesi gereken ana dişlerin ağızda alacağı pozisyonu etkilediğini belirten Diş Hekimi Acar; “Bu sebeple daimi dişlerde pozisyon kaymaları ve kalıcı estetik problemler oluşmaktadır. İlerleyen yaşlarda atık günümüz diş hekimliği gülüş dizaynı, estetik görünüm, diş renkleri gibi sorunlara yoğunlaşmıştır. Yıllar önce diş çekip yerine protez yapan diş hekimleri artık hastaların estetik taleplerine cevap vermek durumundadır. Bilinçli hasta ve gelişen teknoloji sayesinde eski sistem ‘dişi çek yerine protez yap’ tarzı diş hekimliği yerini ‘dişi koru ve estetik hale getir’ tarzına bırakmıştır.”
‘Doğal dişin konservatif yöntemlerle ağızda kalması ve estetiğinin sağlanması günümüz diş hekimliğinin en önemli konusu olduğunu belirten, Dr. Acar, “Çeşitli sebeplerle kaybedilmiş dişlerin yerine yapılan protetik tedavide ise yaklaşımlar çok değişmiş ve gelişmiştir. Eski tip hareketli protezlerin yerini, sabit implant üstü protezler almıştır. Gerek tüm doğal dişlerin kaybedildiği total dişsizlik vakalarında gerekse de tek diş eksikliğinde sabit implant üstü protezler uygulanmaktadır.”
Bununla birlikte Dr. Acar, günümüz diş hekimliğinin mevcut dişleri korumaya, çeşitli estetik problemleri gidermeye, hastaların gülüşlerini dizayn etmeye ağırlık verdiğini belirtirken, çeşitli nedenlerle kaybedilmiş dişlerin yerine çok daha kullanışlı ve fonksyonel olan implant üstü protezlerin uygulanabildiğini ve bunun son yıllarda çok fazla tercih edildiğine dikkat çekti.
Kaynak: İHA