Tbmm Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu'nun Açıklamaları…(1)

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, TBMM'de çıkan tartışmalara ilişkin, "Orada sert tartışmalar olur, ağır laflar da olur.

Ama bütün mesele bunu küfre götüren tartışmalardan kaçınmak lazım. Birileri bu işi tamamen meslek haline getirmiş. Adamın işi kürsüye çıkıp tahrik etmek" dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, TGRT Haber'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kuzu, TBMM Genel Kurulu'nda çıkan tartışmalara ilişkin, "Meclis değişik kesimlerin temsil edildiği bir yer. Orada sert tartışmalar olur, ağır laflar da olur. Ama bütün mesele bunu küfre götüren tartışmalardan kaçınmak lazım. Doğru örnekler vermemiz lazım. Birileri bu işi tamamen meslek haline getirmiş. Adamın işi kürsüye çıkıp tahrik etmek" dedi.


Duyulan ağır lafların hoş olmadığını belirten Kuzu, muhalefetin belli bölümünde bunun daha çok olduğunu söyledi.

Kuzu, Meclis'te birtakım sıkıntıların olduğunu anlatarak, "Malum, Kamer Genç. Bugün de yine olay çıkardı. Her çıkışında yine bir olay oldu. Olmasın diyorsun ama oluyor. Millet de bundan rahatsız. Ben bir şey kazandığını görmüyorum. 'İyi efendim küfür etti' kimse demiyor. Eskiden 'Yüksek Tansiyon', 'Ateş Hattı' diye kavgaya yönelik program isimleri vardı. Ankara'nın Gündemi gibi daha makul başlıklar var şimdi. Bugün artık kavgalı programlarda vatandaş bakıyor, 'bu delilerden bir şey olmaz' diye kapatıyor" diye konuştu.

Sayıştay raporlarının gündeme geldiğini anlatan Kuzu, "Bu raporlar işi germiş oldu. Muhalefet haklı mı, iktidar haklı mı diyelim. Her ikisinin haklı olduğu noktalar olabilir. Maliye Bakanlığı 'Sayıştay kendine göre bir yönetmelik hazırlamış' diyor. En ufacık birimin raporunu vereceksin. Onların harcama yetkileri yok. Dolayısıyla yapılamayacak bir durum yok" ifadelerini kullandı.

Yaklaşan seçimlerde öne çıkan milletvekillerinin bazılarının parti içinde yer edinmeye çalıştığına işaret eden Kuzu, "Bütün mesele burada 8-10 kişiyi, bizim arkadaşlarımızın bazılarını disipline verdik. Kınama verdik. Kamer Genç'le alakalı olarak böyle bir şey görmedik. Bu insanın dediği lafı ortaya koy. Bir tart ona göre konuş. Bunlar yanlış şeyler. Bütçenin en azından, bir uygulama biçimi var. İktidar partisi bunu getirir, muhalefet bunu eleştirir. Bütün parlamentoya söylüyorum. Konuşmaların çoğunu evir çevir bir incirin çekirdeğini doldurmaz" şeklinde konuştu.

"DİSİPLİN YÖNETMELİKLERİ DE ÇÖZÜMSÜZ"
Meclis zabıtlarının önemli olduğuna dikkati çeken Kuzu, "İçtüzük denildiğinde, konunun dışına çıkanları başkan uyarır. Kürsü dokunulmazlığı, 'Vay bunu nasıl yaparsın' denilerek başlıyor kavga. Benim dediğim iki boyutu var, adamın konuyla alakalı birikimi olmayınca konunun dışına çıkmak daha kolay geliyor. Hazırlık olduğunda zaten konuyla ilgili konuşur. Hazırlık olmayınca doğru yanlış bir yerden giriyor. Disiplin yönetmelikleri var, özür dilemezse iki üç oturum yasaklanıyor ama bunlar işi çözmüyor. Sayın Kılıçdaroğlu 'Kamer Genç'i yedirmem' diyordu ama ikaz edebilirdi. Partilerin buna prim verdiğini kesinlikle düşünüyorum" dedi.

"AK Parti durduk yerde yaptığı küfrü hiçbir zaman uygun bulmaz” Kuzu, “Adam ağır bir hakaret ederek yukarıdan başlıyor. Ortalık toz dumana dönüyor. Bütçe aksadığında ayın birinden itibaren maaş veremez. Dün Kılıçdaroğlu'nu dinledim. Hem seviniyor hem üzülüyorum" diye konuştu

Kaynak: İHA