Uşak'ta Karayollarında Çalışan Taşeron Firmanın 56 İşçisi İşten Çıkarıldı

Karayolları Uşak 25. Şube’ye bağlı taşeron firmanın 56 yol işçisi, firma sahipleri ile maaş alamadıkları gerekçesiyle tartışma yaşadıklarını ve işten çıkarıldıklarını iddia ettiler.

Uşak'ta Karayollarında Çalışan Taşeron Firmanın 56 İşçisi İşten Çıkarıldı

Uşak’ta bu sabah başlayan kar yağışı ile Karayolları Uşak 25. Şube’ye bağlı taşeron firmanın işçilerinin de yaşadıkları sıkıntı ortaya çıktı. Düzenli maaş alamadıklarını, çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını ve son iki aydır da maaşlarının yatmadığını belirten işçiler bu sabah firma sahipleri ile tartışma yaşayarak iş başı yapmadıkları gerekçesiyle işten çıkarıldıklarını söylediler. Haklarının kendilerine ödenmesini talep eden işçiler Uşak Karayolları binasındaki çay ocağında eylem yaptıkları esnada firma yetkilisi tarafından işten çıkarıldıklarını öğrendiler

Grup adına yaşanan gelişmelerle ilgili açıklama yapan işçilerden Ercüment Duran haklarını ararken haksız yere işten çıkarıldıklarını belirterek “Bu sabah iş yerimize geldik, imzalarımızı attık, iş dağılımını aldıktan sonra yetkili kişilere '2 aydır maaşımızı alamadık bunun sebebi nedir? Dedik. Aldığımız cevap ise ‘ödenmeyecek! biz ne bilelim kardeşim’ diyerek hakaret boyunda tehditler oldu.” dedi.

Taşeron firmanın sigorta primlerini tam yatırmayarak vergi kaçırdığı iddiasında da bulunan Duran, “Sigorta primi olarak bize yatması gereken prim tam yatmamaktadır. Bütün arkadaşlarım bu duruma şahittir. Biz 803 TL olan asgari ücreti bir hesaptan, diğer kalan farkı ise aynı hesabımıza bağlı farklı bir hesaptan yatırılan parayı alıyoruz. Çünkü buradaki çalışan operatör, şoför ve işçiler 900 TL ile Bin 500 TL arasında değişik maaşlar alıyoruz. Bu firma yetkilileri en çok maaş alan operatörden en az maaş alan işçisine kadar hepimizi asgari ücretli göstererek sigorta primi yatırıyor. Bu bizce vergi kaçırmadır ve hakkımızın yenmesidir” dedi.

“Sorunlarımız sadece bu değil” diyen Ercüment Duran sözlerine şöyle devam etti; ”En ufak yelek, bot, çizme ve bere gibi işimizi iyi yapabilmemiz için istihkakımızı alamıyoruz. İstediğimiz zamanda aldığımız cevap ‘isteyen çalışır, istemeyen dışarıya atılır, kapı orada’ tehdidini alıyoruz"
Son olarak da işçi Ercüment Duran sabah Karayolları Uşak Şube Şefi’nin bir operatör arkadaşlarını yanına çağırdığını ve tehdit ettiğini iddia ederek, "Şube Şefimiz bize bir açıklama yapmadı fakat bir operatör arkadaşımızı yanına çağırarak durumu sormuş. O da maaşlar ve mesai ücretleri olduğunu söylemiş. Şube Şefi ‘Para ödenir veya ödenmez kar yağışı olan günü mü buldunuz eylem yapacak’ diyerek 'buraya noter çağıracağız çalışanlar işine devam edecek, çalışmayanlar işten atılacak’” diye tehdit etmiş" ifadelerine yer verdi.
Açıklamanın ardından taşeron firma işçileri haklarını aramak için tüm yasal yolları kullanacaklarını belirterek çay ocağına geri döndüler.

Bu arada Karayolları Şefliği yetkilileri ile firma yetkilileri konuyla ilgili açıklama yapmadılar

Kaynak: İHA