(özel Haber)

Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı olan Yenice köyü sakinleri, Balıkesir-Çanakkale arasındaki 380 kw’lık enerji iletim hattının meyce bahçelerinin içinden geçirilmesinin planlandığını öne sürdü.

(özel Haber)
Meyve ağaçlarının kendilerinden habersiz kesim için işaretlendiğini gören üreticiler isyan etti.
Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) tarafından projelendirilen ve Balıkesir'den başlayıp Çanakkale'nin Biga ve Lapseki ilçelerine ulaşan enerji iletim hattı, Yenice köyü sakinlerini ayaklandırdı. İlk projede yer alan güzergahın çorak araziden geçmesi sebebiyle ilk başta sessiz kalan vatandaşlar, ancak yeni güzergahla birlikte yüksek gerilim hattının köy içindeki meyve bahçelerinden geçeceğini öğrendi. Vatandaşlar, istimlak çalışmaları için davalı olduklarını tesadüfen öğrendiklerini söyledi

25 milyon 500 bin proje bedeli olan enerji iletim hattına itirazları olmadıklarını ifade eden Yenice halkı, “Yapılan hizmetlere karşı değiliz. Karşı olduğumuz şey hattın meyve bahçelerimizden geçecek olmasıdır. Daha önceki projede köyümüzün güneyinden geçen ve kıraç topraklardan geçeceği için bize zarar vermeyecek olan hat, şimdi köyün güneyinden geçirilerek meyve bahçelerimizin içine sokulmak isteniyor. Tarlalarımız zarar görecek, meyve bahçelerimizin içine direkler dikilecek. Bu direkler her dikildiği yerde 500 metrekare yer işgal ediyor. Küçük parçalara sahip meyve bahçelerinde ekecek yerimiz kalmayacak. Bizleri resmen tarlalarımızdan kovuyorlar. En riskli tarafı yüksek gerilimin yayacağı radyasyondur. Elektriksiz, enerjisiz bir ülke düşünemeyiz, getirilecek hizmete de karşı değiliz. Fakat bu hattı ilk projede yer alan güzergahtan geçirsinler. Birileri 3-5 kuruş kar elde edecek diye köy halkını hiçe saymalarına izin veremeyiz” dediler.

Devletin milyonlarca liraya mal olan barajı projelendirerek tarımı desteklemeye çalıştığını, ancak bu projenin arazileri yok edeceğini öne süren Yenice halkı, Başbakan Erdoğan’a seslenerek çalışmanın durdurmalarını istedi.
Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi'nin (TEİAŞ) yayınladığı ÇED raporunda, güzergah tespitinde yerleşim alanlarından, imarlı sahalardan, hassas alanlardan ve sit alanlarından ve su kaynaklarından mümkün olduğunca uzak kalınması hususuna uyulmadığını iddia eden vatandaşlarlar, değişen güzergahın hesabının verilmesini istedi.
Kaynak: İHA