Atatürk'ün Sevdiği Yemekler, Açık Büfede Yerini Alacak

Afyonkarahisar'daki termal bir otelin mutfağında, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü'ne özel olarak, "Atatürk'ün sevdiği yemekler büfesi" oluşturulacak. 10 Kasım'da öğlen ve akşam yemeğinde otelin açık büfe bölümünün bir kısmınında bu yemekler sunulacak.


Otelin mutfak şefi Hüseyin Alkın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özel günlerde otelin değişik çalışmalara ev sahipliği yaptığını, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü ve Haftası'na özel olarak da neler yapılabileceği konusunda çeşitli görüşler paylaşıldığını ifade etti.

10 Kasım'da, Atatürk'ün sevdiği yemeklerin misafirlere sunulması fikrinde karar kılındığını anlatan mutfak şefi Alkın, bunun için de pek çok yerde araştırma yaptıklarını aktardı.

Atatürk'ün yemek yediği lokantalar başta olmak üzere çeşitli kaynaklardan aldıkları bilgiler doğrultusunda 14 çeşit yemek çıkartmak için çalışma başlattıklarını belirten Alkın, açık büfe bölümündeki bir köşede dileyenlere bu yemekleri ikram edeceklerini ifade etti.

Atatürk'ün et yemeğini çok fazla tercih etmediğini öğrendiklerini anlatan Alkın, şu ifadelere yer verdi:

"Atamız, lüks bir yaşantı sürmüyormuş. Yemeklerde de etin yanı sıra pahalı ürünler kullandırtmazmış. Her imkanı olmasına rağmen, askerlerin şartlarını düşünerek, onlar ne yerse o yemekleri tercih edermiş. Atamızın en sevdiği yemeklerin başında karnıyarık, zeytinyağlı bamya dolması, kuşkonmaz ve süt ürünleriyle turşunun yer aldığını öğrendik. Büfede bunlarla birlikte 14 çeşit yemek yer alacak. Araştırmalarımıza göre, Atamızın özel olarak sevdiği bir tatlı yokmuş ama gül reçelini bir gittiği yerde yemiş ve çok sevmiş. Biz de tatlı olarak gül reçelli, irmik helvası yapmayı düşünüyoruz. O gün de büfemizi daha çok güllü tatlılarla donatmayı düşünüyoruz."

Mutfaktaki bütün yemeklerin otel müşterilerinin yanı sıra dışarıdan gelmek isteyen kişilere de açık olduğunu anımsatan Alkın, 10 Kasım için özel olarak hazırlanan yemeklere ilginin fazla olacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA