İnşaatlarda İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında Bilgi Verdiler

İnşaatlarda meydana gelebilecek tehlikeler ile ilgili olarak Trabzon İnşaatçılar Odası tarafından “İş sağlığı ve Güvenliği kanunu” hakkında bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

İnşaatlarda İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında Bilgi Verdiler

Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına inşaatçılar odası üyeleri katıldı.

Bilgilendirme toplantısında konuşan Trabzon İnşaatçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 28339 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun ilgili maddeleri kapsamında yer alan risk değerlendirmesi, sağlık gözetimi, çalışanların eğitimi, acil durum planlarının hazırlanması gibi yükümlülükler 30 Aralık 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğinden, iş verenlerin söz konusu yükümlülükleri yerine getirmesi zorunludur. Risk analizi çalışanların sağlık ve güvenliği için tehlike oluşturan veya oluşturabilecek bütün olumsuzlukları tespit etmek ve gerekli önlemleri almak,yani önleyiciliktir. Dolayısıyla bu yönüyle risk değerlendirmesi kanunun özünü oluşturmaktadır. Bu kanun; kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve iş yerlerine,bu iş yerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine,çırak ve stajyerler dahil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet kanunlarına bakılmaksızın uygulanır” dedi.

İş sağlığı ve güvenliği kanunun 10. maddesinin birinci fıkrasına göre risk değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayan işverene çeşitli cezalar verildiğini kaydeden Taflan “Risk değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayan işverene 3 bin TL aykırılığın devam ettiği her ay için 4 bin 500 TL dördüncü fıkrasında belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene 1500 Türk Lirası'dır. İş sağlığı ve güvenliği kanunun 11 ve 12. maddeleri hükümlerine aykırı hareket eden işverene (acil durum eylem planı yaptırmayan işverene) uyulmayan her bir yükümlülük için bin TL aykırılığın devam ettiği her ay için aynı miktardadır. 30. maddede öngörülen yönetmeliklerle belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene (Eğitim ile ilgili uygulamalar) uyulmayan her hüküm için tespit edildiği tarihten itibaren aylık olarak 100 TL ceza uygulanır” uyarısında bulundu.
Kaynak: İHA