'Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk ve Farkındalık Yaratma Semineri'

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, toplumsal barışa hizmet eden arabuluculuğun "kaybedeni olmayan" bir çözüm yolu olduğunu söyledi.


Öztatar, Adalet Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Ofisi ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda düzenlenen "Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk ve Farkındalık Yaratma Semineri"nde yaptığı konuşmada, yakın zamanda arabuluculuk kurumunun yürürlüğe gireceğini ifade etti.

Türkiye'de yargılamanın çok uzun sürdüğünü belirten Öztatar, şunları kaydetti:

"Bu yargılamanın sonucunda verilen karardan her iki tarafta memnun olmamaktadır. Bu anlamda arabuluculuğun en iyi tarafı tarafların kararını kendisinin vermesidir. Taraflar, tamamen menfaat çıkarları olarak bu kararı vermektedirler. Arabuluculukta taraflar birbirlerini anlamak yoluyla çözümü kendileri buluyorlar. Çözüm de her iki taraf için kendi menfaatleri doğrultusunda oluyor. Kimsenin size dayattığı bir çözüm olmuyor."

Türkiye'de genellikle uyuşmazlıklarda dava açmanın tercih edildiğine dikkati çeken Öztatar, "Toplumsal barışa hizmet eden arabuluculuk ise kaybedeni olmayan bir çözüm yoludur" dedi.

Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük ise arabuluculuğun günümüzde dostane yollarla, uyuşmazlık çözüm yolları içinde en gerekli olarak bilinen yöntem olduğunu ifade etti.

Kahramanmaraş Baro Başkanı Metin Doğan da Türkiye'de yargılama faaliyetinin uzun sürdüğünü belirterek, yargılamanın aradan uzun yıllar geçmesine rağmen bir türlü sonuçlandırılamaması ve yargıtayda temyizde bekleyen dosya sayılarının artık milyonlarla ifade edildiğini kaydetti.

Gecikmelerin adalet politikalarını yönlendiren başta yasama organı olmak üzere çeşitli örgütleri başka alternatif çözüm aramaya ittiğini aktaran Doğan, "Bu çözüm yollarından birisi de yeni kanunlaşan ve çok yakında ilk arabulcuların faaliyete başlayacağı arabulucuk kurumudur" dedi.

UNDP uzmanı Baria Ahmed de 8 yıldır arabuluculuk konusu üzerine çalıştığını belirtti.

Kaynak: AA