Tbmm Çözüm Süreci Komisyonu Heyeti Şırnak'ta

TBMM Çözüm Süreci Komisyonu Başkanı AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, "Şartlar normalleşirken, terörle mücadele anlayışı etrafında şekillenmiş bir yasal mevzuatı sürdürmek, kimse için ikna edici olmaz. Vatandaş buna ikna olmaz" dedi.


Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu heyeti bölge gezisi kapsamında Şırnak'a geldi.

Bostancı başkanlığında, AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Süleyman Hamzaoğulları, BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ve AK Parti Van Milletvekili Fatih Çifti'nin yer aldığı heyet Şırnak'ta ilk olarak Vali Hasan İpek'i ziyaret etti.

Basına kapalı gerçekleşen ziyaretin sonunda Vali İpek, heyette yer alan milletvekillerine Hz. Nuh'un gemisinin maketini hediye etti.

Heyet daha sonra Şırnak Belediyesine geçerek Belediye Başkan Vekili Faik Saltan'la görüştü.

Komisyon Başkanı Bostancı, burada yaptığı açıklamada, komisyon olarak 4 aydır yasalar çerçevesinde çalışma yürüttüklerini belirterek, çözüm sürecinin önemine değindi.

"Türkiye'nin yaşadığı problemli bir geçmiş var. Çok kan ve gözyaşı var. Acılar üzerinden konuşmak istemem çünkü halkımız malumdur yaralarını pek göstermeyi sevmez" diyen Bostancı, şimdi ise çözüm sürecinin yaşandığını ve bunun önemli olduğunu belirtti.

Bostancı, Türkiye'de yaşayan insanların ortak bir iradesinin olduğunu gördüklerini vurgulayarak, şöyle dedi:

"Bu, birlikte yaşama iradesi. Birlikte yaşamanın yolunu bulma iradesi. Problemleri şiddet çözmüyor. Dünya tarihine baktığımızda, şiddet sadece bir araçtır. Asıl amaç anlaşmaya çalışmak, uzlaşmaya çalışmaktır. Anlaşmak ve uzlaşmak da birbirini anlamakla olur. Bu süreç, Türkiye'de problemleri farklı bir şekilde telaffuz edenlerin birbirlerini anlamalarına imkan veriyor. Bu bakımdan çok önemli ve değerli. Bu sürecin ne kadar kıymetli olduğunu ancak genç insanları toprağa verenler bilir. Ne yazık ki Türkiye'nin her yerinde ve bu bölgede de kendi çocuklarımızı yaşanan trajik olaylar neticesinde ellerimizle toprağa verdik. Bundan sonra vermek istemiyoruz, hiç kimse de istemiyor. O zaman bu süreci her halükarda ayakta tutmaya çalışmak, bu olumlu atmosferde insanların birbirlerini anlamalarına imkan verecek çalışmaları sürdürmek, bu süreci engelleyecek her türlü girişim, provokasyon ve anlayışla mücadele etmek sadece iktidarın, siyasi partilerin işi değil, aynı zamanda herkesin işi. Bu belediyelerin, vatandaşın, basının işi."

- "İnşallah Türkiye'de her şey normalleşir"

Bostancı, bölge gezisi kapsamında dün Cizre'de olduklarını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"İlk edindiğimiz intiba buralarda belli ölçüde problemlerin sürdüğü şeklinde. Bunların nedenleri vardır muhakkak, anlamak gerekir. Bunun sosyal ve politik olarak değerlendirmesini yapmak ve tüm bunların üzerine güvenliği inşa etmek çok önemlidir. Ama her halükarda bu olayların son bulması için işbirliğinin sağlanması, burada daha güzel bir atmosferin kurulması, devletin görevidir, sizin görevinizdir, bizim görevimizdir, Şırnaklı herkesin görevidir. Bu tür problemleri sosyal depremler gibi görmek mümkün. Umarım bunların da son bulacağı bir ortamı oluştururuz. Bu yönde elbirliği ederiz, ortak çaba gösteririz. Türkiye'nin problemlerini biliyoruz. Bölgede iki vekil içerde. Belediye başkanınız birkaç yıldır içerde. Türkiye'nin yaşadığı acı süreç, malum güvenliği öne çıkartıcı yasal düzenlemeleri de beraberinde getirdi. Normalleşme aynı zamanda bunları da mutlaka geri getirecektir. Şartlar normalleşirken, terörle mücadele anlayışı etrafında şekillenmiş bir yasal mevzuatı sürdürmek, kimse için ikna edici olmaz. Vatandaş buna ikna olmaz."

Normalleşmenin biraz zaman aldığını kaydeden Bostancı, "İnşallah Türkiye'de her şey normalleşir" dedi.

Bostancı, "Çabalarımızı amalı, fakatlı, 'bu olmadı', 'biz de böyle yaparız' tarzında bağlaçlı cümlelerle değil, sürekli normalleşmeyi temin edecek bir akılla yürütmemiz gerekir diye düşünüyorum. Çözüm sürecinde de bu istikamette bir çaba gösteriliyor" diye konuştu.

- "Umut ediyorum ki tüm Türkiye huzura, barışa kavuşacaktır"

Şırnak Belediye Başkan Vekili Saltan ise Şırnaklıların çözüm sürecine yüzde 90 oranında destek verdiğini ifade ederek, "Umut ediyorum ki tüm Türkiye huzura, barışa kavuşacaktır" ifadesini kullandı.

Çözüm sürecini tüm yürekleri ile desteklediklerini belirten Saltan, şunları kaydetti:

"Bu kan, öldürmeler ve tutuklamaların kesinlikle sona ereceğini umut ediyorduk. Şırnak'ta 2 milletvekili içerde. Belediye Başkanımız Ramazan Uysal içerde. 13 belediye meclis üyesi, 3 genel meclis üyemiz içerde. Diyoruz ki, süreçle ilgili bir adım atılacaksa 70 binin iradesi olan belediye başkanımız ve 2 milletvekilimiz serbest bırakılsın. Bunlar Türkiye için büyük bir adımdır. Şırnak'ta halkın yüzde 90'ı sürece destek veriyor. Hiçkimsenin istemediği bazı ufak olaylar oluyor tabi ki, bu da Rojava dediğimiz yer ve Kuzey Irak'tan kaynaklanıyor. Tabiki bunlar hiç kimsenin isteğiyle olmuyor. Çözüm gayet iyi gidiyor. İnşallah bundan sonra silahlar susacak, fikirler konuşacak. Diyalog oluşmasını, uzlaşma ikna komisyonlarının kurulmasını istiyoruz. Süreç böyle giderse ekonomik açıdan Türkiye daha ileriye gidecektir. Bugün eğer bu olaylar, bu kan durursa, Türkiye inanın 2020 ve 2023'lerde dünyanın süper gücü olur."

Kaynak: AA