Tbmm Çözüm Süreci Komisyonu Üyeleri Cizre'de

TBMM Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu'ndan bir heyet Cizre'de sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.


AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı başkanlığında ilçeye gelen heyette AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Süleyman Hamzaoğulları, BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ve AK Parti Van Milletvekili Fatih Çifti yer aldı.

Cizre'de yapılan görüşmelerin ardından heyet adına açıklamada bulunan Bostancı, Komisyon olarak 3 aylık bir çalışma sürdüreceklerini söyledi.

Cizre'de 21 kişiyle görüştüklerini belirten Bostancı, "Biz, bugün Cizre'de görüşmeler yaptık. Yarın Şırnak'a geçeceğiz ve Şırnak'ta da bu görüşmeleri devam ettireceğiz. Bu son ayı hem rapor çalışmaları hem de sahadaki görüşmelerle tamamlamak istiyoruz. 30 yılda hepimize çok acı veren, travma yaratan problemin çeşitli biçimlerde yaşayan, şahit olan, ocağına ateş düşen insanlar asker, sivil kayıplarımız, çocuğu dağda hayatını kaybedenler ve aynı zamanda STK temsilcileri görüşmeler yaptık. Hem Türkiye'nin genel siyasi ilişkilerin beklentilerini ifade ettiler hem de Cizre'ye yönelik değerlendirmelerde bulundular" dedi.

Türkiye'de herkesin ortak memnuniyetinin can kaybının olmaması olduğunu dile getiren Naci Bostancı, şöyle konuştu:

"Türkiye, yaklaşık bir yıldır çözüm süreci içerisinde ilerliyor. Her kesimin ortak olarak ifade ettiği ve memnuniyetini ortaya koyduğu can kaybının olmamasıdır. Bu, hakikaten çok değerlidir. Böyle bir olumlu atmosfer herkesin üzerinde daha olumlusunu sağlamaktır. Türkiye'nin demokrasi standartlarını yükseltmek ve farklı fikir insanları arasında da yakınlık temin etmek anlamında da çok önemli bir rol oynuyor. Halkın memleketine ilişkin inisiyatif göstermesi, çaba göstermesi çok önemlidir. Siyasiler yapsın, Ahmet yapsın, Mehmet yapsın değil. Benim Cizre'de gördüğüm buradaki insanların bu anlamda bir demokrasi bilincine sahip oldukları ve kendileri de çözüm sürecini ilerletmekle mükellef olarak gördüklerini hepimiz müşahede ettik. Bu, çok önemli. Görüştüğümüz kişilerin ortak fikri çözüm sürecinin devam etmesidir. Aynı zamanda sürecin ilerletilmesi için ne yapılacak, kim hangi görevleri yerine getirecek, talepler neler? Bunlar elbette dile getirilecek. Elbette söylenecek. Çözüm sürecinin ilerlemesi bakımından bu yaklaşımı, bu sivil iradeyi, bu inisiyatifi çok değerli gördük. Fikirler, talepler farklıydı ama şu husus ortaktı; mutlak surette hepimiz bu çözüm sürecinin devam etmesini, hayatların yitirilmediği, kaybedilmediği, insanların birbirine yaklaştığı bu olumlu havanın sürdürülmesi konusunda herkes kesinlik bir inanç içinde görüş beyan etti. Bu, çok önemlidir. Çözüm sürecinin arkasında yüksek bir halk desteği vardır."

Kaynak: AA