Tarım Alanlarının Toplulaştırılmasının Önemi

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, özellikle bölünme nedeniyle 300-500 kiloluk üretim alanları haline gelen fındıkta toplulaştırma ile hem verimde hem de kalitede hızlı artış olacağını bildirdi.


Köleoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, devlet tarafından tarımda verimliliği arttırmak amacıyla hazırlanan toplulaştırma yasa tasarısı çalışmalarında son aşamaya geldiğini belirterek, tasarıyı en önemli tarımsal ihraç ürünlerinden olan fındıkta yaşanan rekolte düşüklüğünün giderilmesinde önemli etken olarak gördüklerini vurguladı.

Fındıkta Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 8'inin, ticarette ise yüzde 40'a yakın kısmının gerçekleştirildiği Trabzon'da, birim alandan elde edilen fındık miktarında son yıllarda büyük düşüş yaşanmasının da baş nedenleri arasında arazilerin miras yoluyla bölünmesinin gösterildiğini ifade eden Köleoğlu, şöyle devam etti:

"Sektörün etkili kuruluşlarından olan TTB son 10 yılda verim ve kaliteyi arttırmak için yoğun çaba içindedir. Bu çabalarımız, arazilerin bölünmesi ve de bunun sonucu olarak fındık tarımının geçindirmemesi nedeniyle istediğimiz ölçüde verimli olamadı. Bu yıldan itibaren fındıkla ilgili tüm kurum ve kuruluşların desteği ile Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi'ni uygulamaya koyacağız. Bu projenin önemli ayaklarından biri de fındık üretim alanlarındaki bölünmenin ortadan kaldırılmasıdır. Hükümetin bu konuda yaptığı çalışma tarımda son yılların en yararlı çalışmasıdır."

Köleoğlu, tarım alanlarındaki bölünmenin önüne geçecek arazi toplulaştırma ile ilgili yasa çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu öğrendiklerini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Milyonlarca üreticiyi ilgilendiren, tarımda verimsizliğe sebep olan faktörleri ortadan kaldıracak olan tasarının Ocak 2014'de Meclise gelecek ve orada ittifakla kabul görecek olması Türk tarımı için milattır. Tasarı kanunlaştığında, Türk tarımında yeni bir sayfa açılacaktır. Özellikle bölünme nedeniyle 300-500 kiloluk üretim alanları haline gelen fındıkta toplulaştırma ile hem verim de hemde kalitede hızlı bir artış olacaktır.

Söz konusu yasanın çıkmasından sonra tarımda verim ve kalitenin artması için borsa olarak çalışmalara yoğunluk kazandıracağız. Meclisteki tasarıya göre, tarımsal araziler bölgesel özellikler de dikkate alınarak 20 dönümün altında bölünemeyecek. Araziler, mirasçı çocuklardan tek bir kişiye devredilebilecek, hissesinin devrini istemeyen aileler şirketleşme yoluna gidecek. Aile malları ortaklığı kurularak, herkes hakkı oranında pay alacak. Burada mirasçıların vergiden istisna tutulması da planlanıyor."

Türkiye'de 24 milyon hektarlık tarım arazisinin 2 milyonunun bölünme nedeniyle kullanılamadığına dikkati çeken Köleoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bunun ekonomiye maliyeti 17 milyar liradır. Tarımsal işletmelerin ortalama büyüklükleri 60 dönüm civarında. Oysa İngiltere, Fransa gibi ülkelerde bu rakam 400 dönümün üzerindedir. Türkiye'de, iki Bursa büyüklüğünde arazi atıl durumdadır. Toprak Koruma ve Arazi Kullanımına İlişkin Yasa Tasarısı ile arazilerin miras yoluyla bölünmesi yasaklanacak. Tarımsal arazisi bulunan mirasçılara vefatın ardından kendi aralarında anlaşmaları için bir yıllık süre tanınacak. Bu süre sonunda araziler mirasçılardan tek bir kişiye devredilebilecek ya da aile şirketi vasıtasıyla da işletebilecek. Hisselerini tek bir kişiye devretmek istemeyen aileler, tarımsal arazi için aile malları ortaklığı kurabilecek. Anlaşmaya varılamaması durumunda tarımsal işletmenin kullanıcısını mahkeme belirleyecek.Tarımsal araziler için devir işlemlerinden damga vergisi, harç gibi masraflar alınmayacak. Ayrıca faizsiz kredi de kullanabilecek. Düzenlemeyle tarlalarda 20, dikili arazilerde 5, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümün altında bölünme olmayacak. Mirasçıların anlaşmazlık nedeniyle araziyi satış işleminde öncelik, sınırdaş arazinin sahibine verilecek."

Kaynak: AA