Doktorlardan 'şeker'Uyarısı
Şifa Üniversitesi Buca Hastanesi Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Handan Bekdemir, 12 yıl öncesine göre şeker hastalarının yüzde 90 arttığını belirterek, 40 yaş üstü kişilere 3 ayda bir şeker ölçümü yapmalarını önerdi.
Şifa Üniversitesi Buca Hastanesi Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Handan Bekdemir, Buca Sağlık ve Eğitim Kampüsü'nde sağlık muhabirleri ile bir araya geldi. Yaklaşık 600 bin nüfusu olan Buca'da görev yapan tek endokrin uzmanı olan Bekdemir, şeker hastalarına önemli uyarılarda bulundu.
2010 yılında Sağlık Bakanlığı'nın sahada lojistik işbirliğiyle gerçekleştirilen TURDEP- II çalışmasına göre, Türkiye'de son 12 yılında şeker hastalığında yüzde 90 oranında artış görüldüğünü belirten Bekdemir, herkesin 40 yaşından sonra düzenli şeker ölçümü yaptırması gerektiğini söyledi
Türkiye nüfusunun yüzde 13.7’sinin diyabet hastası olduğunu ve Türkiye'de yılda yaklaşık 33 bin insanın diyabet nedeniyle hayatını kaybettiğini anımsatan Bekdemir, “Sağlıklı kişiler üç ayda bir şeker ölçümü yaptırmalı. Kan şekerinin bir seferde normal çıkması diyabet olmadığını göstermez. Ölçümleri belirli aralıklarla tekrarlamak gerekir. Özellikle ailesinde şeker hastalığı olanların bu tetkikleri daha sık yaptırması gerekir” dedi.
Tüketilen fazla şeker ve ürünlerinin vücuda en az sigara kadar zarar verdiğini ifade eden Bekdemir, “Uzun süre açlıktan sonra şeker ihtiyacınız olduğunda kuru kayısı, kuru incir, ceviz, fındık yiyerek kan şekerinizi yükseltebilirsiniz” diye konuştu.
DİYABETLE YAŞIYORUZ
Erken tanı konulduğu sürece endokrin hastalıklarının tedavi edilebilir hastalıklar olduğunu belirten Bekdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunların arasında en önemli olanı diyabet hastalığı. Ülkemizde diyabet olan her üç kişiden biri diyabet olduğundan habersiz yaşıyor. Örneğin hasta ‘görme bozukluğu ile veya son dönem böbrek yetmezliği ile hastaneye başvuruyor ve diyabet olduğu anlaşılıyor. Belirtileri neler diye baktığımızda; çok su içme, çok yeme, çok idrara çıkma, gece idrara kalkılması, aşırı kilo artışı, aşırı kilo verme, sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu, ağız kuruluğu, unutkanlık, bulanık görmeyi de belirtiler arasında sayabiliriz. İlerlemiş şeker hastalığında kalp damarları ve beyin damarları tıkanabiliyor. Bu nedenle birçok insana kalp krizi ya da felç geçirdikten sonra şeker tanısı konabiliyor.”
GÜNDE ALTI ÖĞÜN
İnsülinin vücudumuzda yiyeceğe endeksli olarak salgılandığını ifade eden Bekdemir, önlem olarak kişilere üç ana ve üç ara öğün almalarını önerdiklerini söyledi.
Diyabet hastalarının uzun süre aç kalmaması gerektiğini belirten Bekdemir, “Şeker, pirinç, patates, beyaz unla yapılmış gıdalardan uzak durun, yürüyüş yapın ve uzun süre aç kalmayın” diyerek alınacak önlemleri sıraladı.
TROİD NODÜLLERİNDEN KORKMAYIN
Endokrinoloji polikliniğine en çok gelen diğer bir grup hastanın ise troid hastaları olduğuna dikkat çeken Bekdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplumun bilinçlenmesi daha çok doktora gitmesi toplumda çok sık olan troid hastalıklarından daha çok haberdar olmalarını sağladı. Troid hastalığı özellikle bayanlarda gebeliği engellediği gibi gebelikte de çocuk gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle bu dönemlerde troid tetkikleri daha sık yapılmalıdır. Troid nodülleri de toplumda çok sık görülmektedir, çoğu iyi huyludur. Ancak, yakın takip önemlidir. Troid nodülleri yüzde 1 ile 5’i oranında kanser çıkabiliyor. Ancak bu kanserleri erken tanı ile tedavi etmek mümkündür. Troid hastalıklarının birçoğu düzenli takip ve uygun tedaviyle düzelebilir. Hastalar açısından yüz güldürücü bir hastalık grubudur."
600 BİN NÜFUSA TEK ENDOKRİN UZMANI
Yaklaşık 8 ay önce Buca’da hizmet vermeye başladıklarını belirten Şifa Üniversitesi Buca Hastanesi İşletme Müdürü Zafer Dokan da endokrin uzmanı azlığına dikkat çekti. Dokan, Buca’da günde bin hastaya poliklinik hizmeti verdiklerini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Ancak, bildiğimiz kadarıyla 600 bin nüfuslu ilçede başka endokrin uzmanı bulunmuyor. Bu da hastaların hekime hızlı bir şekilde ulaşmasında önemli bir engel teşkil ediyor.”