Yurt İçi Piyasalar Enflasyon Verilerine Odaklandı

Küresel piyasalarda geçen haftanın ikinci yarısında etkili olan kar satışlarına karşın pozitif hava korunurken, bu haftaki yoğun veri takvimine odaklanıldı.


Bu hafta, yurt içinde enflasyon ve ABD'de GSYH ve tarım dışı istihdam verileri başta olmak üzere açıklanacak verilerin piyasaların ana yönü üzerinde belirleyici olabileceğini belirten analistler, ABD verilerinin Merkez Bankası parasal genişlemeye yönelik kararını etkileyecek olması bakımından yatırımcıların odak noktasında olacağını kaydetti.

ABD'de bugün fabrika siparişleri, perşembe günü 3. çeyrek GSYH ve cuma günü de tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı açıklanacak. Geçen haftanın ikinci yarısında hisse senedi piyasalarında etkisini artıran kar satışlarının cuma günü yerini alıcılı bir seyre bıraktığı görüldü.

Dow Jones endeksi cuma günü yüzde 0,46 oranında yükselişle tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,29, Nasdaq bileşik endeksi yüzde 0,06 oranında değer kazandı.

Avrupa tarafında bu hafta, kur savaşları tartışmalarının tekrar gündemin üst sıralarına tırmandığı günlerde Merkez Bankası'nın kararları ve açıklamaları takip edilecek. ECB'nin perşembe günü toplantı kararlarını açıklayacağını hatırlatan analistler, öncesinde avro/dolar paritesinin 1,3750'nin üzerinden 1,35'in altına kadar gerilemesine dikkati çekiyor. Geçen haftanın son işlem gününde Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 0,29, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde0,70 oranında düşüş kaydederken, İngiltere'de ise FTSE 100 endeksi yüzde 0,05 oranında yükseliş kaydetti.

Yurt içinde ise küresel piyasalarda gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel olarak TL'deki değer kaybının hisse senedi ve tahvil faizleri üzerinde baskı oluşturduğu görülüyor. Geçen hafta 80|500 puan sınırına kadar yükselen BIST 100 endeksi, dolar/TL paritesinin tekrar 2,02 seviyelerine yükselmesi ve kar satışlarının etkisini artırmasıyla düşüşe geçerek haftayı 76.500 puanın hemen üzerinde tamamladı.

Bugün açıklanacak ekim ayı enflasyon verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler, yarın reel efektif döviz kuru ve cuma günü açıklanacak sanayi üretimi verilerinin de takip edileceğini belirtiyor. Analistler, bugün açılışta dolar/TL paritesinin 2,0170 seviyelerinde yatay seyrettiğini vurgulayarak, BIST 100 endeksinin 76.500 desteğinin kırılması durumunda 75.500 seviyesinin gündeme geleceğini, olası yükselişlerde ise 77.500 ve 78.000 seviyelerinin direnç konumuna gelebileceğini kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10|00 Türkiye, ekim ayı enflasyon verileri

10|55 Almanya ekim ayı imalat sanayi PMI

11.00 Avro Bölgesi ekim ayı imalat sanayi PMI

11.00 Avro bölgesi kasım ayı Sentix yatırımcı güven endeksi

16.45 ABD, eylül ayı ISM New York

17.00 ABD, eylül ayı fabrika siparişleri

Kaynak: AA