Batı Karadenizli Balıkçılar, 'Kıyı Balıkçılığı'Yla Avlanıyor

Akçakoca Su ve Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş, fırtınalı havaların yoğunlaşması nedeniyle küçük kayıklarla "Kıyı Balıkçılığı" metodunu uygulayarak soğuyan denizlerde daha kolay avlanabileceklerini söyledi.


Karakaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz genelinde soğuk havanın etkisini arttırdığını belirterek, bu nedenle denizlerde fırtınanın dalgalara neden olduğunu ifade etti.

Denizlerin soğumasıyla balıkçıların metot değişikliğine gittiğini dile getiren Karakaş, "Kış mevsiminin gelişiyle tekneler karaya çekildi. Fırtınalı havalar yoğunlaştı. Küçük kayıklarla kıyı balıkçılığı başladı, denizin soğumasıyla beraber kıyı balıkçılığı metodu ile daha kolay avlanacağız. Balıkçılık hava şartlarına bağlı olan bir sektördür. 'Kıyı Balıkçılığı' metodu ile soğuk hava şartlarında levrek, kefal, taş balığı, çinekop gibi, balıkların avcılığının daha kolay ve iyi olacağını düşünüyoruz'' şeklinde konuştu.

Balıkçı Emrah Balıkçılar, Batı Karadeniz'de avlanan balıkçıların 15 Nisan'da teknelerinin bakımlarını tamamlamış şekilde suya indirdiğini anlatarak, 10 Mayıs'a kadar salyangoz ve palamut avcılığı yaptıklarını kaydetti.

Bu sene hava koşullarının kötü gitmesi nedeniyle salyangoz ve palamut avcılığının yok denilebilecek kadar az olduğunu ifade eden Balıkçılar, "Balıkçılar, bu sezon bitmeden 20 Kasım tarihinden itibaren teknelerini karaya çektiler. Salyangoz ve palamudun az olmasından dolayı teknelerini kıyaya çeken balıkçılar, küçük kayıklar ile geceden ağ bırakılarak çinekop ve lüfer avına yani 'yatı ağı' denilen avlanma sezonuna başladılar" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA