Aydın’da Miniklere Kişisel Temizlik ve El Yıkamanın Önemi Anlatıldı

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Uygulama ve araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyeleri tarafından Aydın’daki Anaokulu öğrencilerine kişisel temizlik ve el yıkamanın önemi anlatılmaya başlandı.

Aydın’da Miniklere Kişisel Temizlik ve El Yıkamanın Önemi Anlatıldı
Sağlıklı yaşamın temel şartlarından birinin de kişisel temizlik ve el yıkama alışkanlığı olduğunu belirten Yrd. Doç Dr. Yasin Bulut, “Bugün çocuklarımızın muhatap olduğu hastalıkların en önemli nedenlerinden biri de el yıkama alışkanlığının kazandırılmamasıdır” dedi.


Unicef Türkiye Milli Komitesi Seyda Kayhan Anaokulu’nda “Aile Katılımı” etkinliği çerçevesinde düzenlenen “Kişisel Temizlik ve El yıkama” konulu sunum, ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr. Yasin Bulut ve ADÜ Aydın Sağlık Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Süreyya Bulut tarafından gerçekleştirildi.

Dört yaş Pamuk şekerler grubuna verilen bu eğitimde miniklere el yıkamanın önemi ve nasıl yapılması gerektiği vurgulanırken, vücudun savunma hattını düşman mikropların ele geçirmemesi için el yıkamanın önemli olduğunu ve temizliğe dikkat etmeyen çocuklarda mikropların daha sık hastalıklara yol açabileceği anlayabilecekleri dil ile miniklere anlatıldı.

Hastalık yapıcı patojen mikroorganizmaların havada, suda, toprakta, gün içinde elimizin değebileceği her yerde bulunabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Yasin Bulut, “Bu mikroorganizmalar çok çeşitli hastalık semptomlarına yol açarak hastaneye başvuru sebebidir. Çocuklarda büyümenin gecikmesi, okul ve derslerinden geri kalma, birçok ilaç kullanarak maddi ve manevi zararlarının olduğu bir gerçektir. Bunun yanında işgücü kaybına da yol açan hastalıklardan korunmanın temel şartlarından biri temizliktir” dedi.

“SAĞLIKLI KALMANIN ANAHTAR ROLÜ ELLERİ YIKAMAK”
El yıkamayı alışkanlık haline getirmenin sağlık, sağlığın da başarı getirdiğini kaydeden Öğretim Görevlisi Dr. Süreyya Bulut, ellerin nasıl yıkanacağını uygulamalı olarak anlatarak “Ellerin her tuvalete girmeden önce-sonra, yemeklerden önce-sonra, hayvanları sevdikten sonra, sokaktan eve gelince, oyundan sonra olmak üzere kirlendikçe yıkanması birçok hastalıktan korunmada anahtar rolüdür” diye konuştu.

Sınıf öğretmeni Selmin Kondu, eğitimin çocukların el yıkamalarına verdikleri önemi arttırdığını belirtirken Okul Müdürü Derya Çetin velilerin de destekleri ile bundan sonra bu tür programlara ağırlık vereceklerini söyledi.

Kaynak: İHA