'Bolu'daki Deprem istanbul'u Doğrudan Tetiklemez'

Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şakir Şahin, "Bolu'daki deprem İstanbul'u doğrudan doğruya tetiklemez ancak Anadolu bloğunun batıya doğru hareket ettiğini gösterir" dedi.


Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki deprem aktivitisine bağlı olarak Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda sürekli depremler meydana geldiğini söyledi.

Bu depremlerin sonuncusunun önceki gün Bolu'nun Ulumescit bölgesinde 4,8 büyüklüğünde gerçekleştiğini anlatan Şahin, söz konusu depremin ana şok olarak gerçekleştiğini, ardından 12 artçı deprem yaşandığını dile getirdi.

Artçı şokların 2 gün içerisinde gerçekleştiğini, en büyüğünün 3,7 olduğuna değinen Şahin, şöyle konuştu:

"Bu deprem Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda var olan gerilme birikimlerinin küçük segmentlerle gerilemesini ifade ediyor. Bunlar bölgedeki küçük deprem aktivitelerinin devam ettiğini ancak Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda biriken enerjilerin peyderpey düşeceğini göstermektedir. Bu deprem büyük İstanbul depreminin öncüsü olabilir mi? Hayır. Böyle bir durum olamaz. Bu depremler hay fattındeki enerji dönüşümünü ifade eder. Bolu'daki deprem, İstanbul'u doğrudan doğruya tetiklemez ancak Anadolu bloğunun batıya doğru hareket ettiğini gösterir."

- "Bu normal bir süreç"

Şahin, Bolu'daki depremin Marmara bölgesindeki enerji birikiminin devam ettiğini gösterdiğini vurgulayarak, bir süre daha bu enerji birikiminin devam ettiğini kaydetti.

Depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda küçük bölümleri harekete geçirdiğini ifade eden Şahin, "Bu normal bir süreç. Doğrudan Marmara depremi ile ilgili tedirginliğe yer yok" diye konuştu.

Kaynak: AA