Öztürk, 'Fen Lisesi İçin Görüşmeler Sürüyor”
Edirne Ticaret Borsasının (ETB) girişimleri ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Edirne'ye yapılması planlanan Fen Lisesi konusunda girişimleri olduğunu belirten Borsa Başkanı Özay Öztürk konuyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini söyledi.
ETB Yönetim Kurulu Üyeleri gazetecilerle bir araya geldi. ETB Başkanı Öztürk, Borsa olarak yaptıkları çalışmaları değerlendirerek, projelerini basına anlattı. Kente yapılacak olan eserlerin önemini vurgulayan Öztürk, "Fen lisesinin içerisinde 16 derslik ve 200 kişilik pansiyon planlanıyordu. Biz bunun 24 ya da 32 dersliğe çıkartılması, 400 kişilik pansiyon yapılması ve bin metrekarelik bir spor tesisinin olması yönündeki projeyi TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na sunduk. İnşallah sayın başkanımız Hisarcıklıoğlu, bizim bu talebimizi kırmayarak, Edirne’ye güzel bir okul kazandıracağız diye düşünüyorum. Özellikle büyük tip spor salonu olduğunda, uluslararası müsabakalara da ev sahipliği yapılabilecek. Sonucunda Edirne’ye ekonomik anlamda katkı sağlayacak” şeklinde konuştu
LİSANSLI DEPOCULUK VE VADELİ İŞLEMLER
ETB Başkanı Öztürk, borsa olarak lisanslı depoculuk yapmak istediklerini belirtti.
Ötürk, “Lisanslı depoculuğun kendilerine bölgedeki üreticilerin ürünlerini harman döneminde getirip de satmak zorunda kalmayıp, buradaki lisanslı depolara koyacaklar, bunların karşılığında vereceğimiz elektronik belgelerle kendilerine ucuz finansman sağlayacaklar. İleri dönemde malları prim yaptığı zaman ürünlerini satıp bankadan aldıkları finansmandan çok daha fazla gelir elde etmeleri sağlanacak. Aynı şekilde üyelerimiz de bu lisanslı depoları kullanarak hacimlerini büyütebilirler. Vadeli opsiyon borsası haline getirmeyi hedefliyoruz. İçindeki üreünlerin ileriki dönemlerde satış ile ilgili bir çalışmamız olacak. Mevcut çelik silolar ile hayata geçirebileceğimiz vadeli işlem ve opsiyon işlemleri için de gerekli altyapıya sahibiz. Gerekli izinleri almak üzere gümrük ve ticaret bakanlığımıza başvurularımız yaptık. Evrak hazırlığı içerisindeyiz. Bu da bir süreç gerektiriyor. En kısa sürede bu hizmeti verecek duruma geleceğiz” dedi.
Öztürk, "Son yıllarda canlı hayvan ithalatı da söz konusuydu. Bilindiği üzere Trakya Bölgesi’nin aşılı hayvan hastalıklarında ari bölge olma gibi bir sıfatı var. Bunu nasıl artı olarak değerlendiririz diye düşündük. Dolayısıyla Türkiye’nin damızlık hayvan ihtiyacını karşılamak adına damızlık üretim merkezi olma yolunda çalışma yapmayı planladık. Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile proje hazırlıyoruz. Amacımız damızlık üretimi yanında borsa marifetiyle pazarlamasını da yapabilmek. Bu anlamda hem üyemize hem de üreticimize ciddi katkı sağlayacağımıza inanıyorum” dedi.
Öztürk toplantının sonunda kente fayda sağlayacak her türlü projeye katkı sağlayacaklarını da ifade etti.