'Dağyenice Termal Tatil Köyü' Çalışmaları

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, "Dağyenice Termal Tatil Köyü" projesinin sadece Bursa'nın değil Türkiye'nin projesi olduğunu belirterek, "İnşallah projemiz realize olunca Bursamız tekrar Türkiye'nin ve Avrupa'nın en önemli termal şehri kimliğini geri almış olacaktır" dedi.


Merkez Nilüfer ilçesi, Dağyenice, Doğancı, Atlas ve Çalı köy sınırlarında "Dağyenice Termal Tatil Köyü" yapılması planlanan alanda incelemelerde bulunan Vali Karaloğlu, valilik olarak projeye tam destek verdiklerini söyledi.

Karaloğlu, 1/1000 ve 1/ 5000'lik planların tamamlanarak projenin bakanlık onayından geçtiğini belirterek, "Proje şu anda zaten valiliğin projesi olmaktan çok hükümetin projesine dönüşmüş durumdadır" diye konuştu.

Özellikle turizm bölgesi ilan edildikten sonra artık projenin sadece Bursa'nın değil Türkiye'nin projesi olduğunu bildiren Karaloğlu, şöyle devam etti:

"Biz il olarak, valilik olarak projenin hem ilimize hem de ülkemize bir değer katacağına inandığımız için buna destek olmaya devam edeceğiz. Bursa termal sularıyla çok meşhur bir şehirdir. Ama son dönemde baktığımızda bölgede termal şehir dediğimizde sanki bunu komşu illere kaptırmış gibi bir görüntü var. Bunu tekrar Bursa olarak geri almamız lazım. Onun için bu tip büyük projelere bu kentin ihtiyacı var. Termal suların sağlıkta kullanıldığı büyük projelere ihtiyacımız var. İnşallah Dağyenice projemiz realize olunca Bursamız tekrar Türkiye'nin ve Avrupa'nın en önemli termal şehri kimliğini geri almış olacaktır."

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın arazi tahsisleriyle ilgili çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Vali Karaloğlu, 1 ay önce bakanlıktan teknik bir heyetin incelemelerde bulunmak üzere bölgeye geldiğini bildirdi.

Karaloğlu, heyetin arazide özel mülkiyet, hazine arazisi, orman arazisi ve diğer kurumlara ait araziler üzerinde tekrar yeni bir çalışma yaptığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kültür ve Turizm Bakanlığı 'bölgeyi parça parça mı tahsis olarak yatırımcılara verelim, yoksa ana yatırımcı kuruluşa veya şirkete bölgeyi bütün olarak mı verelim' konusunda çalışma yapıyor. Valilikte bizimle de toplantı yaptılar. Biz de kendi düşüncelerimizi, fikirlerimizi onlara aktardık. Belki önümüzdeki günlerde Ankara'ya gidip Sayın Bakanımızla, Genel Müdürlerimizle oturup bu kritik kararı verme aşamasında tekrar Başbakan Yardımcımız, milletvekillerimizle bir görüşmemiz olacaktır."

Projenin uygulanacağı alandaki arazinin yüzde 48'inin özel mülkiyet, yüzde 37'sinin orman arazisi, yüzde 1'inin hazine arazisi, diğer bölümlerinin de özel idare ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait olduğunu aktaran Karaloğlu, özel mülkiyet sahibi vatandaşların mağdur edilmeyeceğini, kamulaştırma işlemleri boyunca vatandaşlarla anlaşma içinde olacaklarını söyledi.

Bir araya geldiği arazi sahibi köylüleri de uyaran Karaloğlu, "Arazinizi kimseye satmayın. Burada bir kar elde edilecekse bu karı sizler elde edin. Şimdi hazır parası olanlar gelip burada sizin arazinize talip olabilir. Size daha düşük para ödeyerek rant elde etmek isteyebilirler. O nedenle biraz daha sabredip, kendi arazinizden başkalarının rant elde etmesine müsaade etmeyin. Arazilerin kamulaştırılması konusunda biz sizlerle muhatap olalım. Burada kimse mağdur edilmeyecek" ifadesini kullandı.

Eski Bursa Valisi Şahabettin Harput tarafından 2011'de başlatılan proje gereği Kültür ve Turizm Bakanlığınca geçtiğimiz aylarda turizm bölgesi ilan edilen alanda, termal sağlık, spor, ekolojik turizm, orman ve eğlence alanları ile sağlık merkezi, kür merkezi ve gölet bulunuyor. Projenin tamamlanmasının ardından, 5 bin kişiye istihdam sağlaması ve Bursa'nın termal turizm konusunda ağırladığı turist sayısını artırması bekleniyor.

Kaynak: AA