'Uluslararası Türk Dünyası Çevre Sorunları ve Tıbbi Bitkiler Sergisi'

Eskişehir g013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında, 25 Kasım'da "Uluslararası Türk Dünyası Çevre Sorunları ve Tıbbi Bitkiler Sergisi" gerçekleştirilecek.


Eskişehir Valiliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı, Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü, Anadolu Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi, Anadolu Üniversitesi Botanik Araştırma ve Uygulama Birimi, Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ile Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü iş birliğiyle Anadolu Üniversitesi İki Eylül Yerleşkesi Yabancı Diller Yüksekokulu Konferans ve Sergi Salonu'nda düzenlenecek etkinliğe, Türk cumhuriyetlerden önemli bilim insanları katılacak.

Etkinlik kapsamındaki sempozyuma değinen Anadolu Ünivesitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alper Çabuk, 21. yüzyılın ana gündem maddelerinden biri haline gelen küresel iklim değişiklikleriyle mücadelede özellikle bilim insanlarına önemli görevler düştüğünü kaydetti.

Küresel iklim değişiklikleri ve buna bağlı olarak ortaya çıkan seller, taşkınlar, fırtına ve kasırga hasarları, orman yangınları, kuraklık ve çölleşme gibi sorunların yaşam alanlarını oldukça önemli ölçüde tehdit ettiğini anlatan Çabuk, şöyle konuştu:

"Son yıllarda giderek artan, en son Filipinler'de binlerce insanın yaşamını yitirmesine neden olan, milyonlarca kişinin yerleşim alanlarını ve evlerini terk etmesine neden olan kasırgaların sayısı, şiddeti ve sıklıklığı geçtiğimiz yıllarda giderek artıyor. Bu tür doğal afetlerin ve ortaya çıkardıkları can ve mal kayıplarının giderek artmasının temel sebebi küresel anlamda görülen iklim değişiklikleridir. Küresel iklim değişikliklerine çarpık kentleşerek, yanlış tarım yaparak, fosil yakıtları her geçen gün daha fazla kullanarak biz neden oluyoruz."

Prof. Dr. Çabuk, çevre sorunlarına dikkati çekmek için yapılacak sempozyumun Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilmesinin işbirlikleri ve bilimsel çalışmalara vesile olacağını bildirdi.

İki gün sürecek ve ücretsiz olacak sempozyum, boyunca internet üzerinden de canlı olarak yayınlacak.

Kaynak: AA