'1. Ulusal Sultandağı Meyvecilik ve Arıcılık Günleri'

Sultandağı Meyveciliği Geliştirme ve Yaygınlaştırma Derneği , Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından bu yıl birincisi düzenlenen "1. Ulusal Meyvecilik ve Arıcılık Günleri" başladı.


Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Sultandağı Düğün Salonu'nda düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, Afyonkarahisar'ın ve Türkiye'nin gururu Sultandağı Kirazı'nın eşi benzeri bulunmadığını, şifalı olduğunu ve her gelen misafire onurla sunduklarını söyledi.

Sultandağı Kirazı'na marka değeri verilmesi için her türlü desteği verdiklerini ve "Tadiki" ismiyle ününün Türkiye'yi aştığını belirten Balkanlıoğlu, şöyle konuştu:

"En büyük eksikliğimiz üretim değil. Bir ürün bir şekilde üretilebilir. Bu ürünü dünya çapında pazarlayacak boylama tesisi, soğuk hava depoları, paketleme tesislerine de kavuşmamız lazım ki çiftçi doğrudan doğruya ihracatçı konuma gelebilsin. Daha fazla para kazanabilsin. Biz bunun çabası içinde olduk. Tüm bakanlıklara, müsteşarlıklara kiraz göndermiştim. Cumhurbaşkanı'na kadar göndermiştim ve bana böyle bir kirazı hayatları boyunca yemediklerini söylediler. Çok mutlu olmuştum. Sultandağı her şeyin en güzeline layık. Bulunduğu konum itibarıyle insanları itibariyle Afyonkarahisar'ın en güzide ilçesi. Sultandağları'nın eteğinde manzarası, havası son derece hoş ürünleri de ortada. Bunu arıcılıkla da taçlandırıyorlar. Biliyorsunuz meyve için arı lazım. Hem bu meyveler için hem de balımız için arılarımıza sahip çıkalım. Bugün burada ilkini gerçekleştiridiğimiz bu güzel organazisyona bundan sonra da desteğimiz devam edecek."

Konuşmaların ardından Vali Balkanlıoğlu ve programa katılanlar açılan stantları gezdi.

23 Kasım'a kadar devam edecek olan "1. Ulusal Meyvecilik ve Arıcılık Günleri" kapsamında traktörler, tarım aletleri ve ekipmanları ile damızlık süt sığırları pazar yerinde açılan stantlarda, zirai ürünler, ilaçlar, gübre fidanları, damlama sulama sistemleri, dondurulmuş, paketlenmiş ve kurutulmuş organik gıdalar, sanayi ticaret odaları, ziraat odaları, tarım birlikleri, çiftçi birlikleri, üniversiteler ve bakaların stantları da kapalı düğün salonunda gezilebilecek.

Kaynak: AA