İspanya'da Katalonya'nın Bağımsızlık Yanlısı Girişimleri Tartışılıyor

Eski İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar, Katalonya'da bağımsızlık yanlısı bir referandum girişiminde olanların hapis cezasıyla yargılanması gerektiğini savundu.


Aznar, Onda Cero adlı bir radyoya verdiği demeçte, başbakan olduğu dönemde kabul ettikleri ve daha sonra Zapatero hükümeti tarafından kaldırılan, yasa dışı referandum ilan edenlerin 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmasını içeren yasanın Katalonya'da bağımsızlık yanlısı referandum girişiminde bulunanlara karşı uygulanması gerektiğini söyledi.

''Şu an başbakan olsaydınız Katalonya meselesinde ne yapardınız?'' şeklindeki bir soruya karşı Aznar, ''Tüm sonuçlarıyla o dönemki yasayı uygulardık'' dedi.

Aznar, kendi iktidarı döneminde bazı politikalarda açık olduklarını, ''daha sağlam bir devlet, daha özgür ve daha güçlü bir İspanya'' oluşturduklarını ifade ederek, bazı Katalan milliyetçisi siyasi liderlere, ''Ya en iyi şekilde ulusal politika içinde en büyük payı almaya çalışacaksınız ya da sizi siyasetten silmeye kadar götürecek radikalizmin dinamiğine gireceksiniz'' uyarısında bulunduğunu kaydetti.

Aznar'ın sözlerine Katalonya özerk yönetim hükümeti sert tepki gösterdi.

Eski İspanya Başbakanı'nın demokratik bir yaklaşım göstermediğini, ''orantısız ve düşüncesiz konuştuğunu'' söyleyen Katalonya özerk yönetim hükümeti sözcüsü Francesc Homs, ''Bunlar başka rejimin ve başka dönemin ifadeleri'' diyerek diktatör Franco dönemine atıf yaptı. Sözcü Homs, İspanya merkez hükümetinden, Aznar'ın sözlerini kabul etmeyen bir açıklama yapmasını istedi.

Anamuhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi de Aznar'ın sözlerini eleştirerek, ''Katalonya sorunu, karşılıklı anlayış, siyaset ve diyalogla çözülür. Yasa dışı referandum ilan edeni hapse atarak değil'' açıklamasını yaptı.

Aznar'ın onursal başkanı olduğu mevcut iktidardaki Halk Partisi'nin Meclis Sözcüsü Alfonso Alonso ise polemikten kaçınmayı tercih ederek, ''Yasa dışı bir referandumu engellemek için yeterli demokratik mekanizmalar zaten mevcut'' demekle yetindi.

Kaynak: AA