2 Bin 500 Yıllık Mezarlar Restore Ediliyor

UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki Pamukkale'deki Hierapolis Antik Kenti'nde "Türkiye'nin en büyük antik mezarlığı" olarak bilinen 2 bin 500 yıllık nekropol, gün yüzüne çıkarılıyor.


Hierapolis Antik Kenti'nde 1957 yılından bu yana İtalyan kazı heyeti tarafından sürdürülen kazı çalışmaları, bu yıl Denizli Valiliği'nin desteğiyle yürütülüyor.

Plutonium Mağarası, Cehennem Kapısı, St. Philippus Kilisesi, antik tiyatro, nekropol, hamam, bazilika gibi bölümlerde devam eden kazılarda, toprak altında kalan tarih gün yüzüne çıkarılıyor. Denizli Valiliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan aldığı onayla Tripolis Antik Kenti'nde müze kazısı olarak sürdürdüğü çalışmaları Pamukkale Hierapolis Antik Kenti'nde de gerçekleştiriyor.

Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl Pamukkale'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınışının 25. yılını kutladıklarını belirtti.

Pamukkale'nin travertenleri, antik havuzu ve buradaki termal kaynaklar ile ülke açısından son derece önemli bir turizm merkezi olduğunu ifade eden Demir, "2013 yılı kasım ayı başındaki rakamlara baktığımızda geçen yıla göre yüz bin fazla ziyaretçi olduğunu ve bunun yaklaşık olarak, bir önceki yıla göre yüzde 7 ziyaretçi artışı anlamına geliyor. Özellikle yabancı misafirlerimizin yoğun olarak geldikleri bir ziyaret yeri. Geçen yıl 6 Kasım'da Hierapolis Antik Kenti'ne ve Pamukkale'ye 1 milyon 498 bin iken 2013 yılı 6 Kasım tarihine kadar 1 milyon 603 bin ziyaretçi olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla ilgi her yıl artarak devam ediyor" diye konuştu.

Ziyaretçi artışlarının en önemli nedenlerinden birinin de Pamukkkale travertenlerinin üst tarafındaki Hierapolis Antik Kenti'nde 2013 yılında yapılan çalışmalar olduğuna işaret eden Demir, bu yıl yaklaşık 8 alanda restorasyon ve kazı çalışmaları yapıldığını dile getirdi.

- "Türkiye'nin en büyük nekropoli burada bulunmakta"

Kuzey Nekropolis'te antik mezarlıkta sürdürülen çalışmaların arkeoloji tarihi açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Demir, şöyle devam etti:

"Pamukkale Hierapolis Antik Kenti'nde, Türkiye'nin en büyük nekropoli bulunmakta. Yani Antik Çağ'daki en önemli mezarlıklar topluluğu burada bulunmaktadır. Burasıyla ilgili de Kültür ve Turizm Bakanlığından aldığımız onayla müze kazısı olarak bu yıl çok önemli çalışmalar yapıldı. Öncelikle nekropolün ortasından geçen asfalt bölüm kaldırıldı ve daha sonra stabilize olan bölümün de temizliği yapıldı. Yıl sonuna kadar bu temizlik çalışmaları bitirilmiş olacak. Buradaki temizlik çalışmaları sırasında şunu gördük, özellikle altta çok güzel bir antik yolun olduğu tespit edildi ve orada bulunan anıtsal mezarların restorasyonu ile ilgili de şu anda Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji bölümü ile çalışmalarımız önemli bir noktaya geldi.

Biz bu yıl sonuna kadar en az iki anıt mezarın ayağa kaldırılması ile ilgili çalışmaları başlatmış olacağız. Ama bundan sonra 2014 yılı içinde bütün planlamalarımız yapıldı. Burada da çok önemli diğer anıtsal mezarları ortaya çıkartacağız. Dolayısıyla Türkiye'nin en büyük nekropolünde inanılmaz oranda büyük bir çalışma başlatılmış oldu. Buradaki amaç, Pamukkale'ye gelişlerde misafirlerimizin, turistlerin ziyaretlerini daha anlamlı kılacak, daha heyecan verici çok önemli eserlerin olduğu antik bir alanı da onların ziyaretine sunmuş olacağız. Önümüzdeki yıllarda bunun çok daha yoğunlaşacağını bugünden söyleyebiliriz."

Demir, nekropolün Türkiye'nin en büyük nekropolü olmasıyla ilgili olarak şunları söyledi:

"2 bin 500 önce de, Antik Çağ'da da Pamukkale'ye rengini veren bu termal kaynakta, insanlar şifa bulmak için buraya geliyorlardı ve özellikle belli bir yaştan sonra burada yaşamaya başlıyorlar, burada sağlıklı ve güzel bir ömür geçirdikten sonra hayatları sona erdiğinde buraya defnoluyorlardı. Bundan dolayı da Türkiye'de her antik kentte olan örneklerinin tamamını içinde barındıran çok önemli bir nekropol burada bulunmaktadır. Herkesin gelir durumuna göre farklı mezarlar, değişik ebatlarda ve büyüklüklerde mezarlar bulunmaktadır. Bunların önemli ve büyük olanlarının restorasyonunu daha önceki yıllarda yapılanlara ek olarak bu yıl içinde tamamlamış olacağız."

Yapılan çalışmalarla turist sayısının artırılmasının sağlanacağına değinen Demir, bölgede turizm gelirini artıracak çalışmalar yapılacağını, bunun için de Karahayıt'ta termal turizm merkezi oluşturmayla ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

- Tarihi, Helenistik döneme kadar gidiyor

Denizli Müze Müdürü Hasan Hüseyin Baysal da Hierapolis nekropolünün Anadolu'nun en büyük nekropollerinden biri olduğunu belirterek, "Bu nekropolde bulunan mezarlar M.S. 1. yüzyıla kadar inmekteyken bu yıl yaptığımız kazı çalışmalarında mezar içinde bulduğumuz buluntulardan, bunun 300 yıl daha geriye gittiğini kesin olarak tespit etmiş durumdayız. Bu demektir ki Helenistik dönemde de buraya gömülerin yapıldığı tespit edilmiş oldu. Görsel olarak da burada yaptığımız çalışmalar turizm açısından çok büyük önem taşımakta" dedi.

- Pamukkale'ye ziyaretçi akını

"Beyaz Cennet" olarak adlandırılan Pamukkale'yi 2013 yılının 10 ayında, geçen yıla oranla yüzde 7,3 artışla 1 milyon 587 bin 57 turist ziyaret etti.

Ekim ayında 43 bin 416'sı yerli 180 bin 926 ziyaretçiyi ağırlayan Pamukkale'nin ziyaretçi sayısı ekim ayında geçen yıla göre yüzde 11,87 arttı.

Geçen yıl ilk 10 ayda 1 milyon 476 bin 82 kişinin ziyaret ettiği Pamukkale'yi bu yıl 365 bin 881'i yerli 1 milyon 587 bin 57 kişi ziyaret etti.

Pamukkale'yi 2013 yılında 11 Kasım tarihi itibarıyla, 372 bin 707'si yerli 1 milyon 617 bin 766 kişi ziyaret etti.

Kaynak: AA