İzmir'de Sağlıkta Şiddet Sorunu Sempozyumu Düzenlenecek

İzmir'de Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İzmir Tabip Odası ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi işbirliğiyle Sağlıkta Şiddet Sorunu sempozyumu düzenlenecek.


Yaşar Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beyaz Kod Birimine, 14 Mayıs 2012 ile 7 Kasım 2013 tarihleri arasındaki 1,5 yıllık sürede, çalışanlar tarafından 14 bin 130 şiddet bildiriminde bulunuldu.

Bildirimlerden 4 bin 603'ü fiziksel, 9 bin 527'si ise sözlü şiddet olarak gerçekleşirken, adli mercilere intikal eden 9 bin 386 bildirimden 476'sı sonuçlandı.

İzmir'de ise 2013'de İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki Beyaz Kod Birimine 672'si sözlü, 316'sı fiziksel olmak üzere 988 şiddet bildirimi gerçekleşti. Yaklaşık 120 olaya ilişkin dava açıldı.

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının işleneceği sempozyumda, şiddet davranışının gelişimi ve sonuçları, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin tanımı ve risk faktörleri ile hukuki koruma yöntemleri tartışılacağını belirtti.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarını genel şiddetten ayrı düşünmemek gerektiğine dikkati çeken Erdem, şunları kaydetti:

"Sağlık çalışanı olarak kutsal bir meslek icra ediyor olmaları ayrı bir duyarlılık yaratıyor. Ancak ayrı bir suç tipi olarak değerlendirmek mümkün değil. Çünkü suç tipleri düzenlenirken Türk Ceza Kanununda hekime ya da başkasına karşı ayrımı yok. Kasten yaralama ve hakaret, kamu görevlisine karşı yapıldığında ağırlaştırıcı unsurlar oluyor. Ayrıca takibi şikayete bağlı bir suç da olmaktan çıkıyor, kamu davası haline geliyor. Ancak genellikle para cezasına çevrilme, hükmün açıklanmasının geri bırakılması gibi sonuçlar çıkıyor. Sempozyumdaki amacımız, duyarlılık yaratmak. Sadece vatandaşlara da değil, sağlık çalışanlarına da bilinçlendirme yapacağız. Neler yapmaları gerektiği konusunda. Şiddetin mutlaka kolluk birimine, kovuşturma organlarına intikal etmesi gerekli. Kurumların duyarlılığını artırmak da önemli."

Şiddet olaylarının ardından açılan ceza davalarını hatırlatan Erdem, şiddete karşı tazminat davası açılabileceğini, şiddet uygulayan kamu görevlisi olması halinde disiplin cezası gerekeceğini bildirdi.

Kaynak: AA