Bingazi'deki Abd Konsolosluğu'na Saldırı

ABD, Libya'nın Bingazi şehrindeki konsolosluğuna geçen yıl düzenlenen ve büyükelçi ile üç çalışanın hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili faillerin yakalanması için 10 milyon dolarlık ödül koydu.


ABD Dışişleri Bakanlığı, Bingazi'deki konsolosluğa 11 Eylül 2012'de düzenlenen saldırıyla ilgili faillerin yakalanmasını sağlayacak bilgi paylaşımı için 10 milyon dolarlık ödül belirledi.

Kongre üyelerine ödülü bugün bir mektupla bildiren Bakanlık, "Adalet için Ödül" sitesinde duyurulan ödüllerin, söz konusu saldırıyla ilgili devam eden soruşturmanın güvenliğinden dolayı bu kez ilan edilmediğini belirtti.

Bakanlık, açıklamasında, "Soruşturmanın güvenliği ve hassasiyeti nedeniyle, saldırıya özel ödül teklifi Adalet için Ödül sitesinden alenen duyurulmadı" ifadesine yer verdi.

Soruşturma kapsamında, yararlı bilgi sunanlara nakit yardımında bulunulacağı önceden de biliniyordu. Haber ajansı AP'ye konuşan bir yetkili, 10 milyon dolarlık ödülün 7 Ocak'tan itibaren yürürlükte olduğunu kaydetti.

Büyükelçi Chris Stevens ile üç elçilik çalışanının hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili yoğun eleştiri alan Hillary Clinton, ödülün belirlendiği tarihte Dışişleri Bakanı olarak görev yapıyordu.

Kongre'de de milletvekilleri faillerin yakalanması için Dışişleri Bakanlığı'nın elindeki tüm imkanları kullanmadığından şikayet ediyordu. Zira, Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komitesi Başkanı Michael McCaul, 30 Ekim'de Bakan John Kerry'ye bir mektup göndererek niçin Bingazi saldırganlarının yakalanması için neden ödül koyulmadığını sormuştu.

Kaynak: AA