Denizli'deki 'Atatürk Portresi Çıkartması' Tartışması

Denizli Emniyet Müdürlüğü, trafik kurallarına uygun olmadığı gerekçesiyle bir aracın kaportasından "Atatürk portresi çıkartması"nın sökülmek istendiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.


İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, 12 Kasım Salı günü trafiği düzenlemek, ihlal yapan sürücülere ve kural dışı modifiye edilmiş araçlara yönelik kontrollerde bulunmak üzere, şehrin diğer 6 noktasında olduğu gibi Doktorlar Caddesi'nde de bir polis memurunun görevlendirildiği belirtildi.

Polis memurunun, uygulama çerçevesinde, iki aracın kaput ve camlarında yer alan yazılar ile filmleri söktürdüğü aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Aynı uygulamada, abart egzozlu, film camlı ve ön camı 3/4 oranında kapatan yazı bulunan otomobil, içindeki iki şahısla birlikte incelenmek üzere durdurulmuştur. Kontrollerin ardından 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 26/2 maddesince araç sürücüsüne, aracındaki reklamların ve film camların sökülmesi gerektiği söylenmiştir. Araç sürücüsü ise konuyla ilgili herhangi bir itiraz ve karşılık vermeden, kendi imkanlarıyla ön camda bulunan yazıyı sökmüştür.

Araçta başka eksikliklerin olup olmadığı incelenirken, olayın hiçbir şekilde tarafı olmayan ve yoldan geçtiği düşünülen 2 şahıs görevlimize müdahale ederek, araç kaputunun üstünde bulunan Atatürk resminin sökülmeye çalışıldığını farz ederek görevlimize Atatürk düşmanlığı yapan tavırları olduğunu söyleyerek yüksek sesle, sözlü sataşmada bulunmuştur. Görevlimizin Atatürk resmine hiçbir müdahalesi olmadığı halde, şahsın, şeklinde söylemlerle ilimizin en işlek caddelerinden biri olan Doktorlar Caddesi'nde bulunan normal halk kalabalığını kullanarak, yoğunluk oluşturup diğer vatandaşları polise karşı kışkırtıcı söylem ve davranışlarda bulunduğu gözlemlenmiştir. Bu sırada çevredekilerin bir siyasi partinin eski ilçe yönetiminden olduğunu söyleyen bir kişi, Atatürk karşıtı olduğumuzla ilgili söylemlerde bulunarak, kalabalığı provoke etmeye çalışmıştır."

Açıklamada, Emniyet Müdür Yardımcısı ve Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünde görevli amirlerin, caddede toplanan kalabalığa konuyu anlatmaları üzerine, herhangi bir arbede ve müdahale yaşanmadan olayın normale döndüğü, bahse konu araç ve kişilerin ise grubun provoke olmaması için ceza uygulanmadan olay yerinden gönderildiği bildirildi.

Açıklamada ayrıca Türk polisinin, mezuniyet töreninde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Atatürk'ün ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağına yemin ettiği ve bu yeminine sadık kalarak görevini en iyi şekilde yerine getirdiği ifade edildi.

Kaynak: AA