Elazığ’da ‘ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk’ Toplantısı

Elazığ’da, ‘Ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk’ konulu toplantı düzenlendi.


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Adalet Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Ofisi (UNDP) tarafından yürütülen “Türkiye'de Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Uygulamasının Geliştirilmesine Destek Projesi” kapsamında organize edilen “Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Konulu Farkındalık Artırma Toplantısı”nın ikincisi Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası ile Elazığ Ticaret Borsası işbirliğinde, Elazığ TSO eski binası konferans salonunda yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Elazığ TSO Yönetim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü, uyuşmazlıklarda en fazla mağdur olan kesimin ticaret erbabı olduğuna işaret ederek arabuluculuk sisteminde zaman kavramının hızlı işlediğinden dolayı mağduriyetin karşılıklı olarak en aza indiğini ve tarafların aslında kazanarak uzlaştığını söyledi.

Özlü, “Hepimizin malumu olduğu üzere, ülkemiz gündeminde bulunan yeni anayasa ve hukuk sistemi tartışmaları ile ilgili çalışmalar devam ederken, iş dünyası olarak öncelikli beklentimiz tüm vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek ve kısa sürede sonuçlanan bir adalet sistemidir. İnsanın olduğu her yerde anlaşmazlık, uyuşmazlık, çatışma olacaktır. Her toplum, insani bir durum olduğu ve çoğu zaman bunun önüne geçmek de mümkün olmadığı için, anlaşmazlıkları ve uyuşmazlıkları çözmek amacıyla değişik yöntemler ve araçlar geliştirmiştir. Her toplumun kendi dinamiklerine ve kültürel yapısına göre değişiklik gösteren bu yöntem ve araçları; müzakere, arabuluculuk, tahkim ve mahkeme biçiminde adlandırılmıştır. Dolayısı ile günümüzde alternatif uyuşmazlık çözümü ola¬rak kullanılan müzakere ve arabuluculuk yöntemlerinin her ikisi de yeni keşfedilmiş şeyler değildir. Anlaşmazlıkların çözüme bağlanmasında, en evrensel, en eşitlikçi, en barışçı yöntem olan müzakere yönteminin tarihi insanlık tarihi kadar eski olup, bir çok örneği mevcuttur” dedi.

Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yüksel Hız da, Bakanlık olarak sistemin işlemesi ve kamuoyunun bilgilendirilmesine yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Hız, “Dünyada ve ülkemizde giderek artan rekabet; iş hayatında hukuki uyuşmazlıkları artırmış, Türkiye’de ticaret mahkemelerinin son on yılda dava sayısı yüzde 35 artış göstererek bunun en önemli kanıtı olmuştur. Diğer taraftan, iş mahkemelerine baktığımızda; yine son on yıllık süreçte dava sayısının 355 bine yükselmesi, işçi-işveren uyuşmazlıklarının ciddi şekilde artığını göstermektedir. Tüm hukuk mahkemeleri itibariyle alacak davaları en çok açılan davalarda ilk üçe girmektedir. İcra davaları ise çok ciddi sayılara yükselmiştir. Dolayısı ile İş dünyasındaki hukuki uyuşmazlıklar Türkiye’nin önemli sorunları arasında yer almaktadır. Bu önemli sorunun çözümüne yönelik, Bakanlığımızın stratejik hedeflerine uygun olarak, arabuluculuk kurumunun, ilgili paydaşlar ve toplum nezdinde tanıtımına, farkındalık ve toplumsal bir bilinç ile duyarlılık oluşturulmasına çalışılmıştır. Yapılması planlanmış ve önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek olan bölgesel tanıtım ve eğitim seminerleriyle de; ülkemizin siz çalışkan ve değerli sanayicilerine, tacir ve esnaflarına arabuluculuk ve arabuluculuğun pratikteki faydalarına ilişkin bilgiler verilmek suretiyle; arabuluculuk hakkında daha özel bir farkındalık ve bilinç oluşturulması hedeflenmektedir. Böylece ülkemizde arabuluculuk sisteminin daha iyi tanıtılarak, gerekli teorik ve pratik alt yapının oluşturulması ve kullanılmasının teşvik edilmesi düşünülmektedir” diye konuştu.

BARİA AHMED SİSTEMİ TANITTI
Uluslararası Arabulucu Baria Ahmed, sistemin tüm Avrupa ve ABD tarafından etkin şekilde kullanıldığını belirterek, “Arabuluculuk, günümüzde dostane yollarla uyuşmazlık çözümü için kullanılan en yaygın yöntemdir. Bir uyuşmazlığın ya da davanın çözümünde arabuluculuğun tercih edilmesinin nedeni ihtilaflı taraflara sunduğu yararlar olup hem zamandan hem de masraflardan tasarruf ettirmesidir. Diğer yandan tarafları tatmin edecek sonuçlar çıkması bakımından da önemlidir” şeklinde konuştu.

Toplantı karşılıklı soru ve cevapların ardından sona erdi.
Kaynak: İHA