'Sanal Spor' Sağlığı Tehdit Ediyor

Uzmanlar, sporla sahalar, salonlar, pistler yerine bilgisayar başında tanışan, aktif spor yapmak yerine bilgisayarda spor oyunları oynayan çocuklar için endişeli...


Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Spor Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Ergen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanal ortamda oynanan spor oyunlarının çocuklar arasında oldukça yaygın olduğunu belirterek, "Bilgisayar başında yetişen nesil, gelecekte kronik ve psikolojik hastalıklarla karşılaşacak" dedi.

Sporu bile sanal ortamda yapmayı tercih eden ve hareketsiz yetişen neslin, çalışma veriminin düştüğünü ifade eden Ergen, "Sağlıksız bir nesil yetişiyor. Neredeyse her çocuğun bilgisayarı var ve sanal ortam çocuklarımıza kolay geliyor" diye konuştu.

Büyük şehirlerde çocukların spor yapacakları, hareket edecekleri alanların oldukça azaldığını kaydeden Ergen, şöyle devam etti:

"Günümüzde çocukların birlikte oyun oynama ve spor yapma olanağı bulunmuyor. Ülkemizde sınırlı sayıda oyun alanı var. Bazı yerlerde yeşil alan var gibi görünse de oyun alanı yok. Çocukların önemli bir kısmı başarı odaklı spor yapıyor. denilerek çocuklara başarı odaklı spor yaptırılıyor."

- "Oyun, çocuğun en temel hakkıdır"

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün "Çocuk Hakları Bildirgesi"nde "oyun hakkı"nın tanımladığına işaret eden Ergen, "Oyun, çocuğun en temel hakkıdır. Bizde ise oyun hakkı konusu henüz yerleşemedi" ifadelerini kullandı.

Spor yapmayan bir neslin yetiştiğini ve obezitenin arttığını vurgulayan Prof. Dr. Emin Ergen, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ailelerin çocuklarıyla birlikte oyun oynamaları çok önemlidir. Çocuklarla sağlıklı iletişim geliştirerek, kaliteli zaman geçirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde gelecekte, sürpriz bir durumla karşılaşmayacağız; her iki kişiden birinin obezite sorunu yaşadığı bir döneme doğru gidiyoruz."

- Altıntaş: "Saklambaç oynayacak yerler azalıyor"

Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Atahan Altıntaş da spor yapmayan çocukların gelecekte sosyalleşme problemi yaşayacağını savundu.

Monotonlaşma ve robotlaşmaya doğru giden bir nesil yetiştiğini iddia eden Altıntaş, teknolojinin çok geliştiği bu dönemde toplumda fiziksel aktivitelerin azaldığı bir sistemin oluştuğunu kaydetti.

Çocukların eğlenceli vakit geçirebilecekleri yerlerin giderek azaldığını ifade eden Altıntaş, "Çocuklarımızın saklambaç oynayacağı ve koşacağı yerler yok oluyor" diye konuştu.

Çocukların motor gelişiminde sporun çok önemli olduğunu dile getiren Altıntaş, şu ifadeleri kullandı:

"Spor için yeterli motor beceriye ulaşamayan çocuklar ilerki dönemlerde de spora aktif katılım göstermiyorlar. Sosyal gelişimin karşısında bir makine var. Normalde insanlar birbirleriyle etkileşimde bulunarak sosyalleşirler. Karşınızdaki makineyle sosyalleşemezsiniz. Günümüzde spora katılım, pasif yapılıyor."

Altıntaş, "Ebeveynler, sanal ortamın zararlarından korumak için çocuklarına sporu sevdirmeliler" önerisinde bulundu.

Kaynak: AA