Eğitim Bir Sen Güneydoğu Anadolu Bölge Toplantısı Gaziantep’te Yapıldı
Eğitim Bir Sen (Eğitimciler Birliği Sendikası), Güneydoğu Anadolu Bölge toplantısı Gaziantep’te özel bir otelin toplantı salonunda yapıldı.
Toplantıya, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Eğitim Bir Sen ve Memur-Sen şube başkanları ve başkan yardımcıları katıldı.
Eğitim-Bir-Sen Güneydoğu Anadolu Bölge Toplantısı’nda konuşan Eğitim Bir Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, sendikal çalışmalar ve gündeme ilişkin konularla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Gündoğdu, çözüm süreci, andımız, son dönemde tartışma konusu olan gençliğin sorunları, Suriye sorunu, sendikacılık, baş örtüsü konusu gibi son günlerde Türkiye gündeminde olan konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Gündoğdu, açıklamasında Eğitim Bir Sen’in bir sendikadan daha öte olduğunu vurgulayarak, “Eğitim Bir Sen sadece bir sendika değildir. Bundan ötesi vardır. Sadece 2013 yılında hayata geçirdiğimiz projelerimizi paylaşırsak; ya size ait yüzde yüz bir projeniz vardır. Ya yüzde yüz inandığınız destek olacağınız proje vardır. Ya da karşı koyacağınız projeler vardır. Ömrümüz böyle geçiyor. Kamuda başörtü özgürlüğü projesi yüzde yüz Eğitim Bir Sen’in, Memur-Sen’in sahibi olduğu bir projedir. Çözüm süreci devletin hükümetin, sayın başbakanın önemsediği ve yüzde yüz paydaşı olmak zorunda olduğumuz tüm sorumluluğumuzda bize ait olmayan ama bizim projemizdir. Taksim Gezi zekâlılarının projesi de yüzde yüz karşı koymamız gereken bir projedir. Öyleyse sendikacılığımızın bir boyutu zülfiyare dokunma, bir boyutu da değerlerin öncülüğünü yapma sendikacılığıdır” dedi.
Kamuda başörtüsü sorunu ve yaptıkları diğer projeler hakkında açıklamalarda bulunan Gündoğdu, “Kamuda başörtüsü imza kampanyasını başlatmazdan önce geriye dönüp baktık. 1992’den beri 28 Şubat’la mücadeleler, atılan arkadaşlarımızın gece gündüz omuz omuza çalışmalar, gayretler, hukuki, eylemsel, beyaz önlük yürüyüşünde tıplı kızlarımızla Ankara’ya yürüyüş gibi yüzlerce faaliyetin içerisinde yer almışız. Şimdi imza kampanyasını başlatmışız. Kamu Sen diyordu ki geçmişte, ‘Devlet yasaklıyorsa vardır bir hikmeti’ hatırlayın. Nesrin Ünal’a da devlet yasaklıyorsa ‘açıl kızım’ dememişler miydi? Ama şimdi durum farklı Eğitim Bir Sen imza kampanyası düzenliyor. Önce karşı koydular. Sonra sıkışınca ‘hükümet sorunu çözsün desteklemeyen namert’ dediler. Hükümetler sorunu çözdükten sonra namertlere ihtiyaç yok” ifadelerini kullandı.
Yine son zamanlarda gündem konusunu oluşturan gençliğin sorunlarına değinen Ahmet Gündoğdu, “Sağlık Bakanlığının yetkilileri ‘üniversitelerde kürtaj olayları artmaya başladı’ diye veri paylaşıyorsa, bu CHP’nin de MHP’nin de, Ak Parti’nin de, Memur-Sen’inde, Kamu-Sen’inde sorunudur. Vicdanlı olan her insanın sorudur. Onun için Genç Memur-Sen’in bir buçuk yıl oldu kurulalı bundan sonra faaliyetlerini önemsiyorum” diye konuştu.
Eğitim sistemindeki aksaklıkların altını çizen ve öğretmen açıklarına vurguda bulunan ve ‘Sadece Şanlıurfa’daki öğretmen açığı bile bizi 3 gün düşündürmesi lazım’ diyen Gündoğdu, “Diyarbakır ve dört bölgede 14 bin 450 öğretmen açığı var. Ders boş geçiyor. Ücretli vekil öğretmen giriyor. Ücretli vekil öğretmenin pedagojik formasyonu bile olmayabiliyor. Bu ücretle ancak kölelik yapılır, öğretmenlik yapılmaz. Kadrolu öğretmen olmadığı için müfredatın dışında tehlikeli şeylere de girebiliyor. Mahrumiyet bölgelerinde öğretmene pozitif ayrımcılık yapılmadığı için 5 yüz,6 yüz,7 yüz lira daha artı ücret verilmediği için mahrumiyet bölgesinde hem öğretmen açığı fazla hem de var olan öğretmenlerin yüzde 90’ı genç” açıklamasında bulundu.
‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı tanımıyla bir anayasaya ama bir eğitim sisteminde yeni yeni din eğitimi seçmeli de olsa kuran ve siyer dersi gelmesine rağmen bu eğitimi verecek öğretmenlerin eksikliği, programların eksikliği gibi konular bize maalesef zarar verecek’ ifadelerini kullanan Gündoğdu, sözlerine şu şekilde devam etti. “İşte raporlar yayınlanıyor. Lisede bile alkol, uyuşturucu, sigara alabildiğine yaygınlaşmışsa bu hepimizin sorunudur. Burada tartışılan 2 kavram. Demokrat mı olsun gençler dindar mı olsun. Her ikisi de olsun. Dindar olmuyorsa hiç değilse demokrat olsun”.